top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Feminist Teoriye Giriş

Feminizm dalga dalga yayılıyor. Her yeni dalga yeni bir devrimi de beraberinde getiriyor. Peki, erkek egemen toplumların kıyılarını aşındıran bu devrimci dalgalar bugüne kadar neleri değiştirdi? Kadınların birlik olarak elde ettikleri kazanımlar bugün hangi noktada duruyor? Feminist akımların dümen suyunda şekillenen 21. yüzyılın yeni dünyası ne gibi yenilikler getiriyor?

Bu kitap feminist hareketlerin temel çıkış noktalarını, cinsiyet, toplumsal cinsiyet ve cinsellik etrafında dönen hararetli tartışmaları, çatışmaları ve anlaşmazlıkları sade bir dille ve güncel örnekler üzerinden anlatıyor. Bir kadın hareketinden azınlıkları kucaklayan kitlesel bir direnişe giden yolda feminist akımların farklı cinsel kimliklere sahip insanlarla kurabilecekleri ittifakların rengini ortaya koyuyor. Baskı odaklarının kesiştiği yerde kadınların, geylerin, lezbiyenlerin, hatta erkek egemen toplumun baskısından yılmış erkeklerin kendilerine yeni yollar çizebilmelerine izin veren bir kılavuz görevi de görüyor.


Elsa Dorlin Fransız felsefeci ve feminist yazar (d. 1973). Pierre-François Moreau’nun yönetiminde yazdığı teziyle Paris (Sorbonne) Üniversitesi’nden felsefe alanında doktora derecesi almaya hak kazandı. Daha sonra felsefe ve bilim tarihi alanında doçent olarak Paris (Panthéon) Üniversitesi’nde çalışmaya başladı (2005). Feminist teori ve toplumsal cinsiyet felsefesi alanlarında yaptığı çalışmalar nedeniyle Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi tarafından bronz madalyayla ödüllendirildi (2009). 2011 yılında profesör olan Dorlin, Paris (Vicennes) Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümünde çalışmaktadır. Başlıca eserleri: Se défendre: une philosophie de la violence (2017), La matrice de la race: généalogie sexuelle et coloniale de la nation française (2006), L’évidence de l’égalité des sexes: une philosophie oubliée au 17e siècle (2001).


CİNSİYET, TOPLUMSAL CİNSİYET VE CİNSELLİKLER

Elsa Dorlin

Fol Kitap, 2023

Çeviri: Umay Vardar

120 s.

Yorumlar


bottom of page