top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Deliliğe giriş Ders 101

Burçe Bahadır'dan umudu çoğalttığı kadar insan denen varlığa da inanç taşıyan öyküler: Deliliğe Zarif Bir Giriş.


Burçe Bahadır, Deliliğe Zarif Bir Giriş adlı öykü kitabında ışıklı kulede güvenlik görevlisi olma hayaliyle yanıp tutuşan gencin, adını ancak haberlerde duyduğu diyarlarda doktorluk yapan genç kadının, gitmekle kalmak arasında bir ömür sallanıp durmuş kadınların, sevecen ama ‘suçlu’ dedelerin, geleneklere çıkan yola kendini gömen Miyase’nin, hesabı divana kalmış Prenses Diana’nın ve tüm çocukların düşlerine çöreklenmiş karakoncolosların resmini çizerken, bütün bunların ‘normal’ bir akılla anlatılamayacağının da farkında.


Her gün biraz daha dayanılmaz bir yer haline gelen dünyamıza, incelikle delirmeden katlanabilmek mümkün mü? Duruşu, tavrı kadar öyküleriyle de kadınlardan, çocuklardan ve yaşamdan yana olan yazar, gerçekliği normalleştirmek yerine incecik deliren kahramanlarının kabullenmeme tavrını öne çıkartıyor.


Işıklı kulenin, sevecen dedelerin ya da Koncolos’un kurt pençelerine karşı durmaktan, gerekirse zarifçe delirmekten ama ‘yeter’ demekten yana. Öyküleri umudu çoğalttığı kadar insan denen varlığa da inanç taşıyor.


Yazar; Modern Zamanlar, Bu Aslında Senin Hikâyen, Ölmekten Yorulmuşuz, Ekran Beyaz Türkler Esmer, Refakatçi belgesellerinin metin yazarı, yapımcı ve yönetmeni. 2008 yılında Modern Zamanlar (Radyo Belgesel Programı) Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülleri jürisince Övgüye Değer bulundu. 2016 yılında Refakatçi (Televizyon Belgesel Programı) TGC Sedat Simavi En İyi Televizyon Belgeseli Ödülü’ne ve 12. Boston Türk Belgesel ve Kısa Film Yarışması, Belgesel Dalı, Mansiyon Ödülü’ne lâyık görüldü.

Kadın cinayetlerini konu alan Ölü Kadınlar Memleketi (Ayizi Yayınları 2014-2017/ Görünmez Adam Yayınları- 2020) kitabının yazarıdır.

DELİLİĞE ZARİF BİR GİRİŞ

Burçe Bahadır

Notabene Yayınları, 2021

112 s.

bottom of page