top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Arzunun ritüel dövmesi gibi deri üzerine yazılmış bir kitap

Çağdaş Meksika Edebiyatı'nın önemli yazarlarından Alberto Ruy-Sanchez, bizleri elimize yalnızca şaşırtıcı bir arzu haritası vererek yola çıkarıyor. Neredeyse rüzgarla dikilmiş bir kum tepesi, bir ada ya da neredeyse bulut, bu surlarla çevrili şehir çıkıyor karşımıza : Mogador.


Gerçekten var mı yoksa yok mu? Bir kadın mı yoksa şehir mi? Erotik bir rüya mı? Arzunun ritüel dövmesi gibi deri üzerine yazılmış bir kitap. Her biri dokuz parçadan oluşan dokuz bölümde, sıfıra sırtını dönen bir uygarlık gibi, Mogador’un derimizin içinde ve dışında kökeni, ışığın ve zamanın tuhaf davranışı hakkında efsaneler duyuyoruz.

Mogador’un duvarları, şarkı söylemek ve hikayelerini anlatmak için kullandıkları yöntemler, derinin şiddetli diktatörlüğü, şaşırtıcı kütüphaneleri ve vücudun temel müziği hakkında efsaneler. Mogador’un uyurgezerlerinin hikayeleri, sizler tarafından dinlenmeyi bekliyor.


Alberto Ruy-Sanchez (Meksika, 1951), şair, anlatıcı, deneme yazarı ve editör. Eserleri birçok dile çevrildi ve uluslararası ödüller aldı. St. Petersburg, Paris, Montauban, Lugano, Chicago, Louisville ve Zaragoza şehirlerinde aldığı ödüller bunlardan bazılarıdır. Özellikle de Mogador Beşlisi başlığında topladığı romanlarıyla.2018’de Ulusal Sanat ve Edebiyat Ödülünü, Yılanın Düşleriisimli romanıyla da Mazatlan Ödülünü adlı.


Son iki şiir kitabı: Kolibrinin Işığı; Ben Kat ettiğim Yolum. Octavio Paz, Hakikatin Üzüntüsü: Andre Gide Rusya’dan Dönüyor isimli denemesine önsöz yazmıştır.2019’da Denizdeki Sözcükler, Puerta Vallarta Şiir Festivali, Caracol de Plata ödülüne layık görülmüştür. En son romanı: Ana Ahmatova Dosyası’dır. Fransa Hükümeti Sanat ve Edebiyat Nişanıyla ödüllendirilmiştir. Üç kıtada birçok üniversitede davetli profesör olarak bulundu. Tarihçi Margarita de Orellana ile Artes de Mexico dergisinin yayın yönetmenliğini yürütmektedir.


DOKUZ KERE ŞAŞKINLIK

Alberto Ruy Sanchez

Othello Kitap, 2022

Çeviri: Beyza Fırat

Editör: Tugay Kaban

Tür: Roman

136 s.

bottom of page