top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Franz Kafka çevrimiçi oluyor

Franz Kafka'nın el yazmaları, çizimleri ve kişisel mektupları çevrimiçi oluyor


Yazar Franz Kafka'nın belge koleksiyonu, yoğun restorasyon, kataloglama ve dijitalleştirmenin ardından artık çevrimiçi olarak herkese açık.


Sayısallaştırılmış koleksiyon, Kafka'nın Taşrada Düğün Hazırlıkları adlı öyküsünün üç taslak versiyonunu, İbranice çalıştığı bir not defterini ve yüzlerce kişisel mektubu, eskizleri ve seyahat dergilerini içeriyor.

Ülkedeki Düğün Hazırlıkları'nın üç el yazması taslağı
Ülkedeki Düğün Hazırlıkları'nın üç el yazması taslağı

Koleksiyon, 1920'lerde ölümünden sonra Kafka'nın yazılarını yakmak için güvendiği bir arkadaşı olan Max Brod tarafından İsrail Ulusal Kütüphanesi'ne bırakıldı. Ancak Brod onları yakmayı reddetti ve yayınladı, bu da Kafka'nın 20. yüzyılın en büyük yazarlarından biri olarak tanınmasına yol açtı.

Max Brod

Brod'un 1968'deki ölümünden sonra, Kafka koleksiyonu ortadan kayboldu ve Milli Kütüphane, koleksiyonu bir araya getirmek için 11 yıllık bir "Kafkaesk" mücadele verdi. Müfettişler belgeleri Almanya, İsviçre ve İsrail'deki banka kasalarında aradılar. Son kağıt partisi 2019'da İsrail'e geldi.


Yakın arkadaşı Max Brod olmasaydı, Kafka'nın çalışmaları neredeyse unutulup gidecekti.


Kafka, tüberkülozla yedi yıllık bir savaşın ardından 1924'te 41 yaşında öldü. Yaklaşık 15 yıl sonra, yine bir Çek Yahudi yazar olan Brod, Nazi işgali altındaki Çekoslovakya'dan Tel Aviv'e, kaçmak zorunda kaldı.


Brod, Kafka'nın kağıtlarını bir bavulda yanında taşıdı ve daha sonra birçoğunu yayınlamaya devam etti - ölümünden sonra arkadaşının tarihteki yerini sağlamlaştırmaya yardımcı oldu.

1911'den bir Paris seyahat günlüğü
1911'den bir Paris seyahat günlüğü

Brod öldükten sonra koleksiyonu sekreteri Esther Hoffe'a bıraktı ve ondan Ulusal Kütüphane'ye ulaştığından emin olmasını istedi. Ancak, kağıtlardan bazılarını Tel Aviv'deki dairesinde, bazılarını da İsrail ve İsviçre'deki kasalarda saklayarak 2007'deki ölümüne kadar elinde tuttu. 1988'de The Trial'ın müsveddesini 2 milyon dolara (1,4 milyon sterlin) sattı.


Hoffe öldüğünde ise Ulusal Kütüphane kızlarından Brod'un son dileklerini yerine getirmeleri ve kalan el yazmalarını onlara vermeleri için çağrıda bulundu. Ancak talepleri reddedildi ve ertesi yıl yasal işlemlere başlandı. Sonunda, İsrail Yüksek Mahkemesi kütüphanenin yanında yer aldı ve belgelerin kendilerine teslim edilmesini sağladı.


İsrail Ulusal Kütüphanesi müdürü Oren Weinberg, "Franz Kafka gazeteleri, kültürel varlıkları koruma ve gelecek nesillere aktarma çabalarımızın bir parçası olarak son yıllarda çevrimiçi hale getirdiğimiz milyonlarca diğer öğeye şimdi katılacak" dedi.


"Bu belgelerin karanlıkta kaldığı onca yıldan sonra, şimdi İsrail'deki ve dünyanın dört bir yanındaki akademisyenlerin ve milyonlarca Kafka hayranının onlara ücretsiz erişim sağlamasına aracı olmaktan dolayı gurur duyuyoruz." Fotoğraflar: bbc.com

bottom of page