top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Bu bizim kendi hikâyemiz

Aksu Bora ve Emel Uzun Avcı tarafından derlenen Hafif Kahramanlar adlı kitap, feminist eleştirinin hafif romanlara doğru genişletildiğinde, hafif kahramanlara böyle kulak verildiğinde neler dinleyebileceğimizi yoklayan yazılardan oluşuyor.

Popüler edebiyatın kapıcı kadınlarla dikişçi kızlara has bir merak olmadığını epeydir biliyoruz. Bu hafif romanların yazarlarının ve okurlarının kadınlardan ibaret olmadığını da. Elinizdeki kitap, feminist eleştirinin hafif romanlara doğru genişletildiğinde, hafif kahramanlara böyle kulak verildiğinde neler dinleyebileceğimizi yoklayan yazılardan oluşuyor.


Hafif Kahramanlar, kadınlık ve erkeklik, aşk ve arzu hakkındaki ortak fantezilerimizin cisimleşmiş halleridirler. Ama bu kadarla kalmazlar, şu dünyada neye hakkımız olduğuna, neye katiyen el uzatamayacağımıza dair bilgi de verirler. Aynı zamanda, bu “bilgi”nin nasıl değiştiğini de onlara bakarak izleyebiliriz.


Gelin içinde büyüdüğümüz hikâyelere biraz yakından bakalım, bu bizim kendi hikâyemizdir de.


Aksu Bora ve Emel Uzun Avci’nin hazırladığı derlemede onların yanı sıra Mustafa Arslantunalı, Neslihan Cangöz, Ayşe Çavdar, Behçet Çelik, Işıl Kurnaz ve Sezen Ünlüönen’in yazıları yer alıyor.


Aksu Bora Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Antropoloji doktoru oldu. Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesiyken 2017’de emekliye ayrıldı. Amargi Dergi ve Ayizi Yayınevi’nin kurucularındandır. Yayınlarından bazıları: Doksanlarda Türkiye’de Feminizm (İletişim Yayınları, 2000, Derleme, Asena Günal ile birlikte), Sıcak Aile Ortamı (Tesev Yayınları, 2005, İlknur Üstün ile birlikte), Kadınların Sınıfı (İletişim Yayınları, 2005), Yoksulluk Halleri (İletişim Yayınları, 2007, Necmi Erdoğan vd. birlikte), Cumhuriyette Çocuktular (Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2007, Mine Tan vd. ile birlikte), Boşuna mı Okuduk (İletişim Yayınları, 2011, Tanıl Bora, Necmi Erdoğan, İlknur Üstün ile birlikte), Feminizm Kendi Arasında (Ayizi Yayınları, 2011; İletişim Yayınları, 2021), Ütopyalar: Arzuyla Politikanın Kesiştiği Yer (İletişim Yayınları, 2018, Derleme, Kadir Dede ile birlikte).


Emel Uzun 1983 Akçakoca doğumlu. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde tamamladı. Doktora eğitimini Edinburgh Üniversitesi'nde sürdürdü. Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.


HAFİF KAHRAMANLAR

Aksu Bora, Emel Uzun

İletişim Yayınları, 2023

Tür: İnceleme

215 s.

bottom of page