top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Haydar Ergülen’den İki Deneme Kitabı Birden

Edebiyatımızın üretken yazarlarından Haydar Ergülen, iki yeni deneme kitabıyla okuyucularıyla buluştu. Kırmızı Kedi Yayınları tarafından yayımlanan Nişanlılar İçin Şarkılı Alfabe’de kişisel bir sözlük oluşturan yazar ve Karakarga Yayınları etiketiyle çıkan Çerçöp’te ise okuruna misafirliğe “eli boş gitmeyen bir yolcu”nun cümlelerini sunuyor.


Nişanlılar İçin Şarkılı Alfabe


Haydar Ergülen’in uzun zamandır farklı mecralarda yayınlanan, deneme türüne yeni soluk kattığı “alfabe”ler nihayet bir araya geliyorlar…

Üstelik bu daha başlangıç!

Nişanlılar İçin Şarkılı Alfabe’de Ergülen; A’dan Z’ye, Aşk’tan Devrim’e, Cumartesi Anneleri’nden Neşet’e, Nar’dan Üzüm’e ve Zeytin’e, Eskişehir’den Napoli’ye, Üç Fidan’dan Gezi’ye, Karantina’dan Göçmen’lere… otuz iki kısım tekmili birden bildiğimiz (i sandığımız) bütün kavram ve kelimelere Haydar Ergülence karşılıklar veriyor.

Şiirden yola çıkan, hatıralarda duraklayan, günceli kuşatan yepyeni bir “lügatçe”.

“Nişanlılık kadar güzel ne var?”


Yazar: Haydar Ergülen, İstanbul, 2020, Kırmızı Kedi Yayınları, 224 s.



Haydar Ergülen - Wikipedia ©

Çerçöp


“Hem ‘çerçöp'ün hem de ‘çer'in çeşitli anlamları var sözlüklerde. Hem o anlamlara uygun bir kitap bu hem de ‘çer'e benim yakıştırdığım ya da öyle sandığım ‘yol'a. Öyleyse çerçi de yolcu oluyor. Ama eli boş gitmeyen yolcu.” - Haydar Ergülen

Haydar Ergülen “Tuhafiye: Hayalhâne Denemeleri”nden sonra “Çerçöp: Öteberi Denemeleri”yle karşımızda.


Haydar Ergülen, Çerçöp'te okuru bir daktilonun, kâğıdın ya da artık bir çocukluk anısı olarak zihinlerimizde yer etmiş duvar halılarının dünyasına bir yolculuğa çıkarıyor. Mahalleye gelen ilk telefon, ilk Avrupa yolculuğu, ikinci olmaya ve uykuya övgü... Eskişehir'de geçen çocukluğuna, kimi zaman 80'lerdeki ODTÜ yıllarına ve günümüzün karantina deneyimlerine kadar tüm yazılar Ergülen'in şair diliyle birleşince bir oturuşta okumak isteyeceğiniz bir kitap çıkıyor ortaya.



Yazar: Haydar Ergülen, İstanbul, 2020, Kara Karga Yayınları, 144 s.

bottom of page