top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Yokuşun başından baktığınızda sokağın sonundan denizin göründüğü, iyot kokulu, tam İstanbullu...

Dönem romanlarının usta yazarı Osman Balcıgil yeni kitabı İstanbullu Hikâyeler ile okurlarını İstanbul’un denize inen sokaklarında dolaştırıyor…

Güncel Türkçe sözlükte; “Geçmişte kalan güzelliklere olan özlem duygusu ve bu duygunun baskın bir duruma gelmesi, geçmişseverlik, gündedün” diye açıklanan, hepimizin adı gibi bildiği bir duygu, nostalji. Eski İstanbul’u bilip de o güzelliklere özlem duymamak ise mümkün değil…


Usta yazar Osman Balcıgil İstanbullu Hikâyeler adlı kitabında okurlarına sunduğu öykülerde tam da bu duygumuzu depreştiriyor. Bu öyküler İstanbul’un taş döşeli sokaklarında çember çevirerek koşturan çocukların neşesini de taşıyor, Haydarpaşa Garı’nın merdivenlerinden şehre bakmanın hüznünü de…


Celile, İpek Sabahlık, Yeşil Mürekkep gibi çok satan romanların yazarı Balcıgil’den İstanbul’un sokaklarına, insanlarına, yaşanmış hayatlara, şehrin simgesi olan yapılarına, sevinçlerine, hüzünlerine, aşklarına, özlemlerine dair öyküler okuyacağınız bir kitap İstanbullu Hikâyeler.


1955 yılında İstanbul'da doğan Osman Balcılgil ekonomi eğitimi gördü. Eğitimini aldığı meslek dalında neredeyse hiç çalışmadı. 1975 yılından itibaren hep yazdı.

Önce gazetecilik ardından televizyonculuk yapan Balcıgil uzun yıllar dergi (Yeni Gündem, Tempo, Cumhuriyet Dergi, Hürriyet Dergi), gazete (Cumhuriyet, Hürriyet), televizyon (ATV, Show, Star, HBB, Kanal 6) sektörlerinde haber bölümlerinde muhabir, editör, genel yayın yönetmeni ve daire başkanı olarak görev yaptı.

Balcıgil yaptığı araştırma, yazdığı yazı ve televizyon programlarıyla pek çok ödüle layık görüldü. Beşinci kitabı LATİN AMERİKA'NIN ATAR DAMARLARI'nda yer alan İnkaların Torunları Şaşkın'la 1988 yılında Gazeteciler Cemiyeti Yılın Röportajı Ödülü'nü kazandı.

2000 yılında gazetecilik yaşamını noktalayan Balcıgil’in kitapları DESTEK ve KARA KARGA yayınevleri tarafından yayımlanıyor.

Nazım Hikmet’in annesi, Yahya Kemal’in sevgilisi, Osmanlı’nın ilk kadın nü ressamı Celile Hanım'ın yaşam öyküsünü anlattığı romanı Ela Gözlü Pars CELİLE 8 ayda 65 kez basılarak Türkiye’de 2016 yılının en çok okunan romanı oldu. 2022 yılına gelindiğinde, kitabın baskı sayısı 114 oldu.

Yazarın Sabahattin Ali'nin hayatını mercek altına aldığı YEŞİL MÜREKKEP isimli kitabı 65 binden fazla sattı.

Romanlarını dönem, biyografik, tarihi/ezoterik olmak üzere üç başlık altında kaleme alan Balcıgiil'in biyografik roman türünde yazdığı Nefesi Tutku Olan Kadın AFİFE JALE ve üzeri kapatılmış bir gazeteci, yazar ve insan hakları savunucusu Suat Derviş üzerine yazdığı İPEK SABAHLIK isimli kitapları da çok yüksek okunma rakamlarına ulaştı.

Dönem romanları arasında yer alan PUTLAR YIKILIRKEN, TERS KANATLI ŞAHİN, EN HÜZÜNLÜ EYLÜL, AVUÇLARIMDA HALA SICAKLIĞIN VAR gibi kitapları, yayınlandığı yıllarda listelere üst sıralardan girdi, düzenli aralıklarla basımları sürüyor.

Balcıgil ayrıca hikaye, novella, deneme, araştırma, röportaj gibi türlerde de ürünler veriyor.


İSTANBULLU HİKAYELER

Osman Balcıgil

Karakarga Yayınları, 2023

Tür. Öykü

136 s.

bottom of page