top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Beyaz atlı prensler eyerlerinden çoktan düştü; ve sözü kadınlar aldı...

Halk hikâyelerinde ve masallarda karartılıp görmezden gelinen arzular, lanetlenmiş dişil enerji ve kadın cinselliği; Kanlı Oda'da Angela Carter'ın fantastik, gotik ve büyülü gerçekçi dokunuşlarıyla tıpkı bir prizmadan yansırcasına ışıyor.

"O geceyi hatırlıyorum; yataklı vagonda, alev alev yanağımı yastığın pürüzsüz yüzüne bastırarak narin ve tatlı bir kendinden geçiş içinde gözümü kırpmadan yattığımı, kalp atışlarımın, hiç durmadan treni ileri iten kocaman pistonların ritmini taklit ettiğini hatırlıyorum – o tren ki gece boyu beni Paris’ten uzaklara, genç kızlıktan, annemin dairesinin sarıp sarmalayan bembeyaz sükûnetinden uzaklara, evliliğin tahminlere sığmaz ülkesine taşımaktaydı."


Mitlerdeki feminist eleştiriye tabi tutulan toplumsal cinsiyet kalıpları yalnızca içerikçe değil, biçem ve karakterler bağlamında da tersyüz ediliyor: Kırmızı Başlıklı Kız, Çizmeli Kedi, Mavi Sakal, Güzel ve Çirkin, Pamuk Prenses, Kont Drakula... Carter, her birini yapısöküme uğratarak Brontë Kardeşler'den ve Poe'dan aldığı ilhamla, kadın yazınında çığır açan Jeanette Winterson, Margaret Atwood ve Clarissa Pinkola Estés'e uzanan sonsuz bir köprünün temellerini atıyor.


Angela Carter, (1940-1992), Britanyalı romancı, şair ve denemeci. Bristol'de İngiliz edebiyatı eğitimi aldı. Feminist bir perspektifle kaleme aldığı eserlerinde halk masallarını, gotik fantezileri ve modern anlatıları yer yer büyülü gerçekçi bir üslupla harmanladı. 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının en özgün yazarla­rından biri olarak kabul edilir. İlk romanı Shadow Dance'ın (1965) ardından Büyülü Oyuncak Dükkânı (1967), Heroes and Villains (1969), Love (1971), The Infernal Desire Machines of Doctor Hoffman (1972), Kanlı Oda (1979), Sirk Geceleri (1984), Wise Children (1991) gibi roman ve öykü derlemeleri yayınlandı, pek çok ödüle değer görüldü. 1992'de yaşamını yitirdi. Kanlı Oda ve Sirk Geceleri de yayın programımızdadır.


KANLI ODA

Angela Carter

Sel Yayıncılık, 2022

Çeviri: Pınar Savaş, Özden Arıkan

184 s.

bottom of page