top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Sevgisiz bir dünyada ayakta kalmaya çalışan kahramanıyla akıllardan çıkmayacak bir büyüme hikâyesi

İlk kez 1968 yılında yayımlanan, bundan bir yıl sonraysa yönetmenliğini Ken Loach’un yaptığı unutulmaz bir filme dönüşen Kerkenez’i, yazarı Barry Hines’ın romanın sinemaya uyarlanma sürecini ve İngiltere’de çok okunan bir modern klasik haline gelişini anlattığı sonsözüyle birlikte sunuluyor.

İngiltere’nin kuzeyinde, küçük ve yoksul bir madenci kasabasında yaşayan on beş yaşındaki Billy Casper için hayat zorluklarla doludur. Babasının yıllar önce terk ettiği evleri, annesinin ilgisizliği ve ağabeyinin zorbalıklarıyla daha da mutsuz bir yer haline gelmiştir. Gittiği erkek okulunun sert ortamı ve yaşadığı kasabanın onun yaşındaki birine madende çalışmak dışında hiçbir gelecek sunmaması da eklenir buna. Ancak Billy zekâsı ve inadıyla hayatta kalmaya kararlıdır. Bulup sabırla eğittiği ve Kes adını verdiği doğanla kurduğu ilişki Billy’nin sevgiden yoksun dünyasında bir umut ışığı olacaktır.


Barry Hines (1939-2016) Güney Yorkshire’da, Barnsley yakınlarındaki Hoy­land Common adlı madenci köyünde doğdu. Ecclesfield Gramer Okulu’nda okudu; buradayken en büyük başarısı İngiltere gramer okulları futbol takı­mında oynamak oldu. Okuldan ayrıldıktan sonra madenlerin teftişinde çalıştı ve Barnsley futbol takımında (genellikle A takımda) forma giydi. Daha sonra beden eğitimi öğretmenliği okumak için Loughborough Training College’a girdi. Londra ve Güney Yorkshire’da bir süre öğretmen olarak çalıştıktan sonra tam zamanlı yazarlığa geçti.


Hines’ın yazdığı dokuz romandan en bilinenleri “A Kestrel For A Knave” (Kerke­nez, YKY, 2023), “The Blinder”, “The Gamekeeper”, “Looks and Smiles”, “The Heart of It” ve “Elvis Over England”dır. Bunlardan “A Kestrel for a Knave” (Kes adıyla), “The Gamekeeper” ve Looks and Smiles Ken Loach tarafından sinemaya uyarlanmıştır. Barry Hines ayrıca televizyon için (en ünlüsü “Threads” adlı drama olan) birçok senaryo yazmıştır.


KERKENEZ

Barry Hines

Yapı Kredi Yayınları, 2023

Çeviri: Özlem Yüksel

160 s.

bottom of page