top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

“Bir bakış, insanı öldürebilir mi?”

İspanyol edebiyatının klasiklerinden kabul edilen Marianela; Emre Albayrak’ın editörlüğü, Gül Özdemir’in çevirisiyle ilk kez Türkçede!

Kör ve asil bir genç olan, güzellik kavramına tutkun yakışıklı Pablo ile yetim ve efendisinin güzellik anlayışına göre çirkin olduğunu düşünen Marianela üzerinden güzellik-çirkinlik, hayal-gerçek, arkadaşlık-aşk, yaşam-ölüm ve sosyal statü gibi kavramların sorgulandığı; derin psikolojik analizlerin, sosyal eleştirilerin yapıldığı ve tüm bunların olağanüstü doğa

betimlemeleriyle harmanlandığı yürek burkan bir roman.


1843 yılında İspanya’da Las Palmas’a bağlı Kanarya Adaları’nda dünyaya gelen Benito Pérez Galdós; kimi eleştirmenlere göre İspanyol edebiyatının Miguel de Cervantes’ten sonraki en önemli ikinci yazarıdır. Oldukça üretken bir yazar olan Galdós, hayatı boyunca 31 roman, 46 ulusal bölüm, 23 oyun, 20 cilt kısa kurmaca ve birçok gazete yazısı yayımladı.


1897 yılında İspanya Kraliyet Akademisine seçilen yazar, 1912 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterildi. Fakat kilise karşıtı görüşleri sebebiyle, gelenekçi Katolik muhafazakâr kesim tarafından boykot edildi.


İspanyol gerçekçiliğinin öncüsü olarak kabul edilen Benito Pérez Galdós’un ismi; Tolstoy, Balzac, Dickens gibi isimlerle anılır. 1878 tarihli bir dünya klasiği olan Marianela, Galdós’un tez romanları serisini sonlandıran erken dönem eserlerinden biridir. Galdós bu romanında; görünenle görünmeyenin algılanışını bir maden kasabası üzerinden kendine has üslubuyla aktarırken, dönemin İspanyol taşrasına da bir mercek tutuyor.


MARİANELA

Benito Pérez Galdós

PND Kitap, 2023

Çeviri: Gül Özdemir

Editör: Emre Albayrak

248 s.


bottom of page