top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

İnsan varoluşuna dair can alıcı sorular

Genel okura seslenen Mit ve Anlam adlı kitapta, yirminci yüzyılın önde gelen düşünürlerinden Claude Lévi-Strauss, insan varoluşuna dair can alıcı sorular üzerine harcanmış bir ömrün kazanımlarını paylaşıyor.

“Kaosun bir anlamı olabilir mi?” – “Modern bilim mitlerden neler öğrenebilir?” – “Yapısalcılık nedir?” gibi sorulara verdiği cevaplarda, Lévi-Strauss, açık ve kesin bir dille, insan zihninin potansiyelleri hakkında daha fazla şey öğrenmek isteyen okurlara bir yol haritası sunuyor.


Claude Lévi-Strauss (1908, Brüksel-2009, Paris). Paris Üniversitesi ’nde hukuk ve felsefe eğitimi gördükten sonra, bir süre lise öğretmenliği yaptı. 1934-1937 yılları arasında Brezilya’da São Paulo Üniversitesi’nde toplumbilim dersleri verdi. 1939’a değin bulunduğu Brezilya’da yaptığı alan çalışmaları doğrultusunda, ilk antropoloji çalışmasını 1936’da yayımladı. Daha sonra bir süre Fransa’da bulundu. 1941-1945 arası New York’ta The New School For Social Research’te ders verdi. Aynı dönemde burada ders veren ünlü dilbilimci Roman Jakobson’la dostluk kurdu, onun dilbilim derslerini izledi. 1950-1979 yılları arasında Paris Üniversitesi Uygulamalı Yüksek Araştırmalar Okulu’nda toplumsal antropoloji çalışmaları yöneticisi olarak görev aldı. 1959’da Collège de France’ta toplumsal antropoloji kürsüsü profesörlüğüne getirildi.


Yapısalcılığın kurucularından biri olan Lévi-Strauss, Brezilya’nın yanı sıra, bugünkü Bangladeş’te de alan çalışmaları yaptı. 1973’te Académie Française üyeliğine seçildi.


MİT VE ANLAM

Claude Lévi-Strauss

Minotor Kitap, 2023

Çeviri: Gökhan Yavuz Demir

104 s.

bottom of page