Geçmişten Günümüze Obsesyon
Lennard J. Davis, Geçmişten Günümüze Obsesyon adlı kitabında, obsesyonun izini Rönesans kültüründe hâkim olan posesyon (yani şeytan girmesi) ile sürmeye başlıyor ve bunun obsesyonla ilişkisini inceliyor.
Yazar kitapta, 'Obsesyonun Kökeni' adlı bölümün ardından obsesyonun tarihsel sürecini histeri, buharlar, melankoli, hipokondriyle incelemeye başlar ve akabinde delilik kategorilerini genel olarak ele alır ve buna ilişkin örnekler sunar. Bu tarihsel yolculuğun devamında edebiyata geniş bir yer ayırır.
Merak ile obsesyon arasındaki ilişkiyi ve monomaniyi inceler. Cinsellik, aşk ve obsesyon üçgenine geniş bir yer ayıran Davis, yaşadığımız yüzyıla yaklaşırken de obsesyon ile resim, heykel gibi görsel sanatlar arasındaki ilişkiye odaklanır. Tüm bunları biyokültürel bir çerçevede ele alır. Daha çok 19. ve 21. yüzyıllar arasını mercek altına alır, zira modernite ile obsesyon arasında büyük bir ilişki olduğu kanısı bu çalışmaya yön verir: “Modernite öyle bir dönem olarak görülmektedir ki, normal olmak bir nevi deli olmakla, özellikle de obsesif olmakla örtüşen bir şey olarak tanımlanır.
Lennard J. Davis, ulusal ve uluslararası alanda tanınmış bir Amerikan engellilik araştırmaları uzmanıdır, Illinois Üniversitesi, Chicago Sanat ve Bilim Okulu'nda Seçkin İngilizce Profesörü ve ayrıca Uygulamalı Sağlık Bilimleri Okulu'nda Engellilik ve İnsan Gelişimi Profesörü'dür.
Mevcut ilgi alanları arasında engellilikle ilgili konular; edebi ve kültürel teori; genetik, ırk, kimlik; ve biyokültürel konular yer alır. B.A., M.A. ve M.Phil derecelerini aldı. 1976'da Columbia Üniversitesi'nde İngiliz ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nde doktora yaptı. Doktora tezinin direktörü Edward Said'di.
OBSESYON
Lennard J. Davis
Doğu Batı Yayınları, 2021
Çeviri: Deniz Uludağ
Tür: Psikoloji
387 s.
Comments