top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Linda Nochlin "Neden Büyük Kadın Sanatçı Yok?" makalesini niye yazmış biliyor musunuz?

Sanatın Erkeksiz Tarihi adlı kitap sanat tarihinin lineer anlatısına bir çelme takmayı istiyor. Frida’yı adıyla, Picasso’yu ise soyadıyla tanımlıyor oluşumuzun sempati örtülü bir ayrımcılık olduğuna işaret ederek, en çok bildiğimiz sanatçıların hemen tümünün erkek olmasını fark etmemiz için ışık tutuyor.

"Kitabın sayfalarını çevirin bakalım. Sanat tarihi yazılırken kadınlar bir yanlışlık sonucu ya da yeterince iyi olmadıkları için dışarıda bırakılmadı. Sanat tarihi, başından itibaren sistematik olarak kadınları, dahası erkek olmayanları dışarıda bıraktı.


Elinizdeki bu kitap, bazı sanatçıları sanat tarihi içinde hak ettikleri yere geri koyma çabasının bir ürünüdür."


Zihin Koleksiyoncusu ve Açıkçası Canım Umurumda Değil deneme kitaplarının yazarı Kotaman'ın akademik olarak yayınladığı Türkçe ve İngilizce makale ve kitapları da mevcuttur. Gazete yazılarına ve sosyal medya üzerinden yaptığı yayınlara devam eden Kotaman, kitaplarında felsefeyi edebiyata, edebiyatı resme, resmi sinemaya bağlıyor. Okurlarıyla hayatı kendi bağlamından, kendi penceresinden paylaşıyor. Kotaman akademik çalışmalarına halen Universität Bonn’da devam etmektedir.


SANATIN ERKEKSİZ TARİHİ

Aslı Kotaman

Karakarga Yayınları, 2023

272 s.

bottom of page