top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Bugünün Avrupa’sının ve Batı Uygarlığının yabancılaştırıcı maskeleri

Prizmatik bir roman Sen Suçların Hesabını Tutsan. Romanya’daki işi için oğlunu geride bırakan bir annenin oğlunun üstünde bıraktığı silinmez izleri konu ediniyor.

Ansızın gelen bir haberler Romanya’ya doğru bir yolculuğa çıkan Lorenzo, annesiyle olan geçmişine dair ikinci bir yolculuğa çıkar. Andrea Bajani, büyük bir övgüye mazhar olan bu kitabında, bugünün Avrupa’sının ve Batı Uygarlığının yabancılaştırıcı maskeleri arasında, ayrılığın, duygusal eğitimin, karşılıksız sevginin parçalanmış yanılsamalarının izlerini sürüyor.


Evden ayrılmaların daha ben küçükken başladı. İlkinde, hayatlarını başka bir yerde yeni baştan kurmayı seçen arkadaşlarını ziyarete gitmiştin. Bir gece önce benim için bir kâğıda dünyayı çizmiş ve bana tam olarak nereye gideceğini göstermiştin. Bana Biz buradayız ve yarın ben bu aşağıdaki noktada olacağım, demiştin. Eline kırmızı bir kalem alıp bizim evden o noktaya uzanan bir çizgi çekmiştin. Bu bir köprü olsun, yarın da benim nehrin karşı yakasına geçeceğimi düşün, demiştin. Bu yüzden köprünün altındaki her yeri maviye boyamış, Avrupa’yı tamamen sular altında bırakmıştık. Sonra da o kâğıdı bir bantla buzdolabının kapısına asmıştık ve o kâğıt orada yıllarca kalmıştı...


Andrea Bajani, çağdaş İtalyan ve Avrupa edebiyatının en beğenilen ve ödüllü romancılarından biridir. Cordiali saluti (Einaudi, 2005) ile ilk çıkışından sonra, ona küresel ilgiyi çeken şey Se accepti le colpe (Einaudi, 2007, If you Kept a Record of Sins, Archipelago, 2021) oldu. Kitap sadece birkaç ay içinde Süper Mondello Ödülü, Brancati Ödülü, Recanati Ödülü ve Lo Straniero Ödülü'nü kazandı. New York Times, Günahların Kaydını Tuttuysanız "şaşırtıcı bir roman" olarak nitelendirdi. Publishers Weekly için, “Bajani, bir şair, gazeteci ve Avrupa Çalışmaları profesörü olarak niteliklerinin tüm ağırlığını taşıyarak, karakterleri ve siyasi bünye üzerindeki kalıcı kalp kırıklıklarını incelikle işlenmiş nesirle açığa çıkarıyor. Bu derinden etkiliyor.” Pulitzer ödüllü Jhumpa Lahiri şöyle yazıyor: "Andrea Bajani'nin unutulmaz bir anne-oğul ilişkisi portresi, bir kar fırtınasının sessiz aciliyetiyle birikiyor." Richard Ford için, “Günahların kaydını tutarsanız, vizyonundan asla vazgeçmeyen ve armağanlarından biri olarak okuyucunun bu vizyonun bir parçası olması konusunda ısrarcı bir şekilde ısrar eden o çok tuhaf ve zorlayıcı romanlardan biridir. Bu harika." Ogni promessa (Einaudi, 2010; MacLehose Press tarafından Every Promise olarak İngilizce olarak basılmıştır) adlı romanıyla İtalya'nın en eski ve en prestijli edebiyat ödülü olan Bagutta Ödülü'nü kazandı. Kısa öykü koleksiyonu La vita non è in ordine alfabetico (Einaudi, 2014) 2014'te Settembrini Ödülü'nü kazandı ve iki yıl sonra Un bene al mondo (Einaudi 2016) adlı romanı izledi. Bajani, 2017 yılında ilk şiir kitabı Promemoria'yı yayımladı. İkincisi, Dimora naturale, 2021'de yayınlandı ve Premio Viareggio ve Premio Franco Fortini için şiir finalisti oldu. 2022'de Bajani üçüncü şiir kitabı L'amore viene prima'yı yayınladı. En son romanı Il libro delle case (Feltrinelli, 2021, The Book of Homes) on yedi ülkede yayınlanacak ve İtalya'nın en prestijli edebiyat ödüllerinden Premio Strega ve Premio Campiello'da finalist oldu. Il libro delle case, Corriere della Sera'nın uluslararası 2021 listesinde yılın en iyi on kitabından biri olarak gösterildi. Margaret Atwood, Michael Cunningham, Colm Tóibín, Jhumpa Lahiri, Zadie Smith ve Michael Ondaatje'nin metinleri de dahil olmak üzere yazma hakkında bir deneme koleksiyonu olan Le storie che raccontiamo'nun (Guanda 2021, The Stories We Tell) editörüdür. Aynı zamanda gazetecilik makalelerinin de yazarıdır ve günlük la Repubblica ve il manifesto gazetelerine düzenli olarak katkıda bulunur. Domus dergisindeki aylık köşesinin başlığı Case d'altri (Başkalarının Evleri).


Bajani'nin yazıları, diğerlerinin yanı sıra Granta, The Massachusetts Review, LitHub ve McSweeney's'de yayınlandı. Çalışmaları birçok dile çevrildi ve Gallimard, Archipelago Books, Siruela, Anagrama, MacLehose, Atheneum, dtv ve Humanitas gibi en prestijli Amerikan ve Avrupalı ​​yayıncılardan bazıları tarafından yayınlandı. Rice'da Modern ve Klasik Edebiyatlar ve Kültürler Bölümü'nde ve İngilizce Bölümü'nün yaratıcı yazarlık programında ders vermektedir.


SEN SUÇLARIN HESABINI TUTSAN

Andrea Bajani

MonoKL Yayınları, 2023

Çevirmen: Ebru Sarıkaya

160 s.

bottom of page