top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Sevengül Sönmez “Narziss ve Goldmund"u anlatıyor

Deniz Yüce Başarır hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde, Türkiye’nin önemli editörlerinden Sevengül Sönmez’i konuk ediyor. Yayıncılık dünyasının iki deneyimli ismi, Başarır’ın “Hayatta eğer bir kitap okuyacaksanız, bunu okuyun” dediği kitabı, Alman-İsviçreli yazar Hermann Hesse’nin en sevilen yapıtlarından Narziss ve Goldmund’u konuşuyor.


Deniz Yüce Başarır’ın sohbetle bilgiyi buluşturmayı amaçlayan podcast’i “Ben Okurum”un yeni bölümünde masaya yatırdığı "Narziss ve Goldmund", birbirine hiç benzemeyen iki gencin dostluğu üzerine kurulu. Goldmund küçük yaşında manastıra bırakılmış, kendini düşünce ve dine adamaya niyetli olduğu halde aslında cüretkâr, maceracı, özgür ruhlu biridir. Narziss ise manastırda bir öğretmen adayı. Ve o Goldmund’u tanıdıkça manastır hayatının ona göre olmadığını, onun ruhunda başka rüzgârlar estiğini fark eder ve arkadaşını bu yönde cesaretlendirir. Biri gidecek, diğeri kalacak ama dostlukları uzaktan da olsa hep sürecektir...


Başarır bir varoluş hikâyesi olarak da okunabilecek romanı, Türkiye’nin önemli editörlerinden Sevengül Sönmez ile konuşuyor. “Ben Okurum”un, iki yayıncının sohbeti olarak da dinlenebilecek bu yeni bölümünde romandan bölümler, kitapla ve yazarla ilgili aydınlatıcı bilgiler de dinleyenlere ulaşıyor.


Dinleyenlere “Narziss ve Goldmund"u okuyun mutlaka, sizden bir şey bulursunuz diye düşünüyorum.” diye seslenen bölüm konuğu Sevengül Sönmez sözlerine “Bir ortaçağ anlatısı gibi görünen bir roman olmasına rağmen bu aynı zamanda, Avrupa medeniyetinin 30’lu yıllarda içine sürüklenişinin, bir çağın eleştirisi mi diye de sormak istiyorum. Bunu unutmadan okumamız gerektiğini düşünüyorum.” diye devam ediyor. Sönmez, yaşamsal coşkusu yüksek bir roman olarak tanımladığı "Narziss ve Goldmund"dan yola çıkarak “Karşıtlıkların bir arada olması bana çok iyi geliyor çünkü bugünün dünyasında hep bize benzeyen insanlarla çevrelenmiş, benzemeyenleri çok dışarda bırakan bir düzen içinde yaşıyoruz” yorumunda bulunuyor.


Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

bottom of page