Göz yanılması, el çabukluğu, kalp çarpıntısı... Zaten bir sirkten daha fazla ne beklenebilir ki...
Yayınlandığı 1984 yılında Angela Carter'a İngiltere'nin en köklü edebiyat ödüllerinden James Tait Black Memorial Prize'ı kazandıran Sirk Geceleri, kavgadan geri durmayan gözüpek kadınlarıyla feminist mücadeleye; şamanları, aynalara hapsolan kaplanları ve envai çeşit tekinsiz ritüeliyle de büyülü gerçekçiliğe selam duruyor.
Göz yanılması, el çabukluğu, kalp çarpıntısı... Zaten bir sirkten daha fazla ne beklenebilir ki...
Angela Carter, Londra'nın her daim yağmurlu, rutubetli işçi mahallelerinden Rusya'nın kurak, hüzünlü taygalarına savrulan bir sirk kafilesinin peşine düşüp, ihtiraslı bir kurmacaya dönüşen pikaresk bir fars yaratıyor. Hilkat garibeleri, muhataralı ayyaş palyaçoları, kana susamış kaplanları ve efsunlu trapezcisiyle duvar diplerinde saklanmaya mahkûm karakterleri sahne ışıkları altında onurlandırıyor.
Angela Carter Bristol'de İngiliz edebiyatı eğitimi aldı. Feminist bir perspektifle kaleme aldığı eserlerinde halk masallarını, gotik fantezileri ve modern anlatıları yer yer büyülü gerçekçi bir üslupla harmanladı. 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının en özgün yazarlarından biri olarak kabul edilir. İlk romanı Shadow Dance'ın (1965) ardından Büyülü Oyuncak Dükkânı (1967), Heroes and Villains (1969), Love (1971), The Infernal Desire Machines of Doctor Hoffman (1972), Kanlı Oda (1979), Sirk Geceleri (1984), Wise Children (1991) gibi roman ve öykü derlemeleri yayınlandı, pek çok ödüle değer görüldü. 1992'de yaşamını yitirdi.
SİRK GECELERİ
Angela Carter
Sel Yayınları, 2022
Çeviri: Ayşe Gül Güre
Editör: Sanem Işıl Aytuğ
Türü: Roman
392 s.
Comments