top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Farklı kültürlere sahip iki insan arasında risklerle dolu güçlü bir ilişki

İlk romanı Sokço’da Kış’la 2016’da Robert Walser, 2021’de ise çeviri eser dalında Amerikan Ulusal Kitap Ödülü’nü kazanarak edebiyat dünyasına kayda değer bir giriş yapan Dusapin, hikâyesini klişelere başvurmaksızın, zeki olduğu kadar bağımsız bir kadının gözünden anlatıyor.

Güney ve Kuzey Kore arasındaki sınırda yer alan, kışın pek de bir cazibesi olmayan, soğuğun her şeyi yavaşlattığı liman kenti Sokço’ya Normandiyalı bir yabancı ayak basar. Köhne bir pansiyona yerleşir ve orada genç bir kadınla tanışır. Genç kadın Seul’daki eğitimini tamamlayıp memleketi Sokço’ya dönmüş, sonra da bu pansiyonda çalışmaya başlamıştır. Böylelikle, parçalanmış kimliklerin, siyasetin güdümlediği kafa karışıklıklarının ve toplumca dayatılan güzellik standartlarının yol açtığı huzursuzlukların ortasında, farklı kültürlere sahip bu iki insan arasında risklerle dolu güçlü bir ilişki gelişir.


Elisa Shua Dusapin, 1992 yılında Fransa'nın Sarlat-la-Canéda kentinde Fransa'da doğdu, şu anda İsviçre'de yaşayan bir Fransız-Koreli yazar. 2011 yılında l'Institut littéraire suisse de Bienne'den edebiyat bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Université de Lausanne'den Modern Edebiyat alanında yüksek lisans derecesi aldı. Sokcho'da Kış (Hiver à Sokcho) ilk romanıdır. 2016 yılında büyük beğeni toplayan kitap, Prix Robert Walser ve Prix Régine Desforges ile ödüllendirildi ve altı dile çevrildi.


SOKÇO'DA KIŞ

Elisa Shua Dusapin

Can Yayınları, 2023

Çeviri: Canan Özatalay

Tür: Roman

112 s.

bottom of page