top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Söylenen her söz incecik bir sızıya dönüşür

Söz Uçar Hasar Kalır, Devrim Yakut’un heybesinden çıkardığı sıradan hayatların hasarlı parçalarının hikâyesi.


Tebessümle gözyaşının sarmaş dolaş olduğu, nüktedan ve samimi bir üslupla kaleme alınmış öyküleri okurken kimi zaman bir aynanın yansımasından kendinizi görecek, aklınıza kazınacak hayatlara tanık olmanın tadını çıkarmak isteyeceksiniz.


Duyduğumuz her şeyi hatırlayamayacağımızı sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Söylenen her söz, derin bir kesik yahut incecik bir sızıya dönüşerek hasar bırakır. İnsan olmanın cilvesi, bizde kalan izleri aynı zamanda hem sevip hem de gizlemeyi mümkün kılar. Bazen de çaresizce izlerimizden kurtulma yolları ararken deştikçe deşeriz ki buna, “Yaşamak,” diyorlar. Günün sonunda, söylenip uçan sözlerin bıraktığı hasarlara deva bulmak yine sözcüklerin büyüsüne kalır

“Sanki aramızda hayat için yakılmış bir mum vardı da konuşursak nefesimizin yarattığı esintiden mum söner diye korkuyorduk. Mum incinmesin, hayat devam etsin diye susuyorduk.”


Ölenlerin bir yere gitmediği, kalanların olur olmadık anlarda kahkahalara boğulduğu koca bir sirk burası. Kalabalığın içinde, rüyamızda görüp tanımadığımızı sandığımız, esasen dikkat kesilmediğimiz yüzlere rastlıyoruz. Yaşamın kesişim kümesinde denk gelmesek de benzer yerlerimizden kırılıp yaralarımızı aynı acemilikle sarmaya çalışıyoruz.


“Çekilmiş bir dişin yerini, orada olmadığını bildiğin halde dilinle habire yoklama hali gibi geçti yıllarım. Dolmayan, dolamayan kocaman bir boşlukla...”


Devrim Yakut, 1968 yılında doğdu. İlk ve ortaöğrenimini yurdun çeşitli yerlerinde tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Oyunculuk Bölümü’nden mezun oldu. Uzun yıllar Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu olarak çalıştı. Aynı kurumdan emekli oldu. Yine uzun yıllardır çeşitli tiyatro okullarında oyuncu adaylarına ders vermekte; tiyatro, sinema ve dizi alanında çalışmalarına devam etmektedir.


SÖZ UÇAR HASAR KALIR

Devrim Yakut

Küsurat Yayınları, 2022

128 s.

bottom of page