top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

"Çaresiz ve tedbirsiz insanoğluna adanmış keskin bir ağıt…"

İngiliz edebiyatının yaşayan en önemli isimlerinden Jeanette Winterson’ın daha önce Türkiye’de yayımlanmamış hem esprili hem hüzünlü hem de ürkütücü sıradışı romanı Taş Tanrılar çıktı.


Ursula K. Le Guin’in “Son derece canlı ve çarpıcı bir anlatı inşa eden Taş Tanrılar, her daim çaresiz ve tedbirsiz insanoğluna adanmış keskin bir ağıt…” sözleriyle anlattığı roman, kıyamet sonrası insanlığın yeni bir şans arayışını bir aşk hikâyesiyle birleştiriyor. Cesur anlatımıyla Taş Tanrılar, kendi gezegenimizin geleceğine bir niteliği de taşıyor.

Tüm eserleriyle Kafka Kitap ailesine katılan Jeanette Winterson’ın Taş Tanrılar adlı romanı, Nazlı Berivan Ak editörlüğünde ve Belgin Selen Haktanır’ın çevirisiyle ilk kez Türkiye’deki edebiyatseverlerle buluşuyor. Daha önce Winterson imzalı Vişnenin Cinsiyeti, Frankissstein: Bir Aşk Hikâyesi ve Noel Günleri adlı romanlarını yayımlayan Kafka Kitap, yazarın tüm kitaplarını yayımlamaya devam edecek.


Orbus’un uzak bir gelecekte yaşayan sakinleri için insan hayatı, bugün bildiğimiz tanımlamadan epeyce uzaktır. Örneğin, bu insanlar için “yaşlanmak”, DNA’da görülen bir hatadan ibarettir ve kolaylıkla onarılabilir. Ölmekte olan dünyaya da bu gözle bakılır; ekolojik çöküşle birlikte gelen kıyamet “onarılabilir bir hata”dır sadece… Hâl böyleyken kollar sıvanır ve üzerinde yaşadığımıza benzer bir gezegen daha bulunması için gereken her şey yapılır. İnsanlığın ufuktan silinen hayallerini, umutlarını, adalet ve etik gibi kavramların uçup gidişini, hatta “insanlık” kavramının kökten değişimini görmezden gelerek, varılmak istenen nihai hedef budur: Yeni bir şans.


Jeanette Winterson’ın bu sıradışı kurguyu ilmek ilmek örerken aklında tek bir soru olduğu ortada: “Peki ama yeni bir şansı hak ediyor muyuz?” Yazarın bu kitapta açığa çıkacak yanıtı, gerçeklerle yüzleşmeye hazır olanların kalbini kırmayacaktır…


Jeanette Winterson, 1959’da Manchester, İngiltere’de doğdu. Pentekostal Kilise’ye mensup ebeveynler tarafından 1960’ta evlat edinilip bir misyoner olmak üzere yetiştirildi. Kitapların gücünü erken keşfeden ve kendini bir lezbiyen olarak tanımlayan Winterson, 16 yaşında evden ayrılıp küçük bir arabada yaşamaya başladı. Bu süre içinde eğitimini devam ettirdi ve Oxford Üniversitesi İngilizce bölümünde okurken ek işler yaparak geçimini sağladı. Mezun olduktan sonra bir süre tiyatro alanında çalıştı.


25 yaşındayken yayımlanan ilk romanı Tek Meyve Portakal Değildir, 1985’te En İyi İlk Roman dalında Whitbread Ödülü’ne layık görüldü. Yetişkinler için on romanın yanı sıra çocuk kitapları, öyküler, denemeler, senaryolar ve bir anı kitabı yazdı. Ağırlıklı olarak fizikselliğin ve hayal gücünün sınırlarını, cinsiyet kutuplaşmalarını ve cinsel kimlikleri konu eden eserleriyle John Llewellyn Rhys Ödülü’ne, E. M. Forster Ödülü’ne ve Cannes Film Festivali’nde Gümüş Ödül’e layık görüldü. 2006 yılında ise edebiyata hizmetleri için kendisine Britanya Kraliyet Onur Nişanı verildi. The Guardian gazetesinde on dokuz yıl boyunca köşe yazarlığı yapan Winterson, Manchester Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık profesörüdür.


TAŞ TANRILAR

Jeanette Winterson

Kafka Kitap, 2022

Çeviri: Belgin Selen Haktanır

Editör: Nazlı Berivan Ak

240 s.

bottom of page