top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
Yazarın fotoğrafıLitera

Hangisi daha zor, Everest'e tırmanmak mı, iklim krizindeki tırmanışı yavaşlatmak mı?

Arçelik'in CEO'su Hakan Bulgurlu, iklim krizine dikkat çekmek için Everest'e tırmanmaya karar verdiğinde hem kendisi hem de dünya hakkında bu kadar çok şey öğreneceğinin farkında değildi. Tehlikeli Tırmanış'ta yaşadıklarını yazarak şimdi o dönüşüme bizi de davet ediyor; yangınlarla, sellerle, müsilajla alarm veren dünyamızın hâlâ kurtarılabilir olduğunu bize hatırlatıyor.

"23 Mayıs 2019 tarihinde, Everest'in zirvesine ulaşabilen birkaç bin şanslı insandan biri oldum. Dünyanın en yüksek dağının zirvesinde durmak, doğanın hayranlık uyandıran kuvvetine şahit olmak insana kibrini unutturan bir tecrübe.


Everest'e tırmanmak istememin birkaç sebebi vardı: iklim krizinin yıkıcı etkilerine dikkat çekmek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın mümkün olduğunu vurgulamak.


Kaleme aldığım bu kitapta ise hem sıra dışı zirve yolculuğumu paylaşmak hem de gezegenimizi ve insanlığın geleceğini koruma konusunda hepimizin karşılaştığı zorlukları ve çözüm önerilerini ele almak istedim."

Hakan Bulgurlu


Hakan Bulgurlu, 1972'de Oslo'da doğdu. Dağların ihtişamıyla ilk kez Norveç'te tanışırken, deniz ve okyanuslara olan tutkusu çocukluğunu geçirdiği Büyükada'da filizlendi. Küçük yaşlarda Kapalıçarşı'da ticaretin temellerini öğrendikten sonra, lisans eğitimini Texas Üniversitesi Ekonomi ve Makine Mühendisliği bölümlerinde tamamladı. Northwestern Üniversitesi ile Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde İşletme alanında yüksek lisans yaptıktan sonra profesyonel kariyerine Hong Kong'da başladı; 13 yıl yaşadığı bu coğrafyada Uzakdoğu'nun tarihini, kültürünü, iş yapış biçimini ve insanlarını yakından tanıma fırsatı buldu. Hakan Bulgurlu, bugün uluslararası arenada önde gelen bir işinsanı, iklim ve çevre aktivisti; 2015 yılından bu yana Arçelik'te CEO olarak görev yapıyor ve çevre, sürdürülebilir iş modelleri ve amaç odaklı stratejiler konusunda önde gelen fikir liderleri arasında yer alıyor. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bünyesindeki İklim Liderleri İttifakı'na katılan ve Avrupa'daki inovasyon sürecini hızlandırma hedefiyle kurulan Amstel Dialogues'un da kurucu üyeleri arasında yer alan Bulgurlu, Young Presidents' Organization tarafından da 2021 yılında, amaç odaklı liderliğiyle küresel etki ödülüne aday gösterilmiştir. Bulgurlu, iklim krizi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 2019 yılında dünyanın en yüksek zirveleri arasında yer alan Everest'e ve Aconcagua'ya tırmandı. Evli ve üç çocuk babasıdır.


TEHLİKELİ TIRMANIŞ

Hakan Bulgurlu

Mundi, 2021

Tür: Ekoloji-Dağcılık

240 s.


Comments


bottom of page