TYB'den açıklama: Kitap okumak bir lüks değildir, temel bir ihtiyaçtır!

Türkiye Yayıncılar Birliği sektörün durumuna dikkat çeken bir basın açıklaması yaptı: Yayıncılık sektörünü ve paydaşlarını zorlu günler bekliyor!
"Kültürel yaşamın zenginleştirilmesi için yayıncılık bir kalkınma meselesi olarak görülmeli, kamu desteğiyle üzerindeki maliyet ve finansman yükü hafifletilmelidir" denilen açıklamada "yazarlar ve çevirmenlerden kesilen %17 gelir vergisi ve %18 KDV kaldırılmalı" çağrısı yapıldı.
Açıklamanın tamamı şöyle:
"Dövize bağlı olarak artan kâğıt ve ham madde fiyatlarıyla yayıncılık sektörünü ve sektör paydaşlarını sıkıntılı ve zorlu günler bekliyor. Kültürel yaşamın zenginleştirilmesi için yayıncılık bir kalkınma meselesi olarak görülmeli, kamu desteğiyle üzerindeki maliyet ve finansman yükü hafifletilmelidir.
Pandemiyle birlikte ülkemiz yayıncılığının içinde bulunduğu ekonomik sorunlar artarak katlanmıştır. Fuarların yapılamaması, okulların ve kitapçıların uzun bir süre kapalı oluşu yayınevlerinin dağıtım kanallarını daraltmış, pek çok yayınevi yeni kitap yayınlamayı durdurmuştur.
2020 yılında TL’nin USD ve Avro karşısında yaşadığı ve halen devam eden değer kaybı, kitap basımı için gerekli olan başta kâğıt, boya, tutkal gibi ham maddelerin ithal ediliyor olması sebebiyle yayıncılık sektöründe maliyetlerin artmasına neden olmuş ve olmaktadır. Bunun yanı sıra, global olarak kâğıt fiyatlarının ve tedarik maliyetlerinin artması ülkemizde yaşanan döviz artışına da paralel olarak basılı kitap üretim maliyetlerinin olumsuz yönde etkileneceğini göstermektedir.
Döviz bazında, kitap kapak kâğıdında %100’e, çocuk ve sanat kitaplarında kullanılan kuşe kâğıtlarda %40’a, 1.hamur kâğıtta %35 ila %40’a, kitap kâğıdında şimdilik %20’ye varan fiyat artışlarını karşılamada, yayıncılığımızın büyük sıkıntılar çekeceğini söylemek için kâhin olmaya da gerek yoktur.