top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Yaşam bir hastalıktır ve ölüm doğumla başlar

Üç Arkadaş, bir otomobil tamirhanesini ustalıkla ve kurnazlıkla işleten Robert, Gottfried ve Otto’yu, Robert’in genç Pat’a duyduğu trajik aşkı, korkuları ve endişeleri, cesareti ve dostluğu, savaştan ve barıştan daha üstün olan umudu incelikle ve samimi bir dille anlatıyor.

“Yaşam bir hastalıktır ve ölüm doğumla başlar. Her nefes alış ve kalbin her çarpışı aslında biraz ölüm, sona yaklaştıran küçük bir sarsıntı demektir.”


1920’lerin sonunda Berlin: I. Dünya Savaşı çoktan bitmiştir, gece kulüpleri yaşama sevinciyle dolup taşmakta, sokaklarda fakirlik ve siyasi huzursuzluk hüküm sürmektedir. Ekonomik krizin insanları bunalttığı bu dönemde üç eski asker, savaşın yaralarını sarmaya, yeni hayata tutunmaya çalışmaktadır.


Erich Maria Remarque 22 Haziran 1898'de Osnabrück'te doğdu. On sekiz yaşındayken askere alındı ve I. Dünya Savaşı'nda batı cephesine gönderildi. Aynı yıl 31 Temmuz'da ağır yaralanınca askeri bir hastaneye kaldırıldı ve savaşın sonuna kadar burada kaldı. Remarque savaş bitince öğretmelik ve mezar taşçılığı gibi çeşitli işlerle uğraştı, 1927'de en çok tanınan romanı "Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok"u yazdı, ama kitap ancak 1929'da bir yayıncı bulabildi. Yayımlanır yayımlanmaz Almanya başta olmak üzere tüm dünyada büyük ses getiren roman 1930'da sinemaya uyarlandı. Remarque, 1931'de "Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok"un devamı niteliğindeki "Dönüş Yolu"nu tamamladıktan sonra İsviçre'ye, yaklaşık on yıl sonra da Amerika'ya taşındı. Kitapları Naziler tarafından yakıldı ve kız kardeşi anti-Nazi propagandası yapmaktan suçlu bulunarak idam edildi. Remarque bu süre zarfında "İnsanları Seveceksin", "Tedirgin Hayat "ve "Lizbon'da Gece" gibi eserler verdi ve ABD vatandaşı oldu. 1957'de eşinden ayrıldıktan sonra ertesi yıl Hollywood'da tanıştığı Paulette Goddard evlendi. 25 Eylül 1970'te öldü.


ÜÇ ARKADAŞ

Erich Maria Remarque

Everest Yayınları, 2022

Çeviri: Yasemin Dindaş - Saffet Günersel

Tür: Roman

472 s.

bottom of page