top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Yazar adayı için el kitapları

Yaratıcı yazarlığın sırrı elbette ki okumada. Ve edebiyat en çok yazmaya göz dikenlerin önüne açılan sonsuz bir okuma evreni sunuyor. Peki sadece roman, öykü ve şiir okumak yeterli mi? Yazar adayının deneme, eleştiri ve kuramla arası nasıl olmalı? Litera Edebiyat yaratıcı yazar adaylarının baş ucundan eksik etmemesi gereken, edebiyatla ilişkinizi değiştirip geliştirecek sekiz önemli kitabı sizin için derledi.



Edebiyat Dersleri - Nabokov


Nabokov’un verdiği dersler edebiyat dünyası için bir hazine ve elbette ki başlı başına bir efsane. Büyük yazar bu derslerde, eleştirel metnin ötesine geçip hem okurlara hem öğrencilere hem de tüm yazarlara bir edebiyat metninin nasıl okunması gerektiğini öğretiyor. En önemlisi de bir edebi metinden nasıl zevk alınacağı hakkında ipuçları veriyor.




Sözcüklerdir Bütün Derdim - Ursula K.Le Guin


Yaşarken bir edebiyat efsanesine dönüşen Ursula K. Le Guin’in bize bıraktığı önemli hazinelerden biri de edebiyat üzerine kaleme aldığı denemeler. “Sözcüklerdir Bütün Derdim” adlı deneme kitabı ise yazarın ölümünden önce yayımlanmış son yazılarından oluşuyor. Okuma alışkanlıklarından yayın dünyasına, elektronik kitaplardan şiire, edebiyata dair önyargılardan janrlara edebiyatın hem zamansız hem de tam bugüne dair meselelerini o muhteşem diliyle masaya yatırıyor yazar. Üstelik “Virginia Woolf’dan Bilimkurgu Yazmayı Öğrenmek” adlı o muhteşem denemesi de bu kitapta yer alıyor.


Kurmacanın Retoriği - Wayne C.Boot


İşte yaratıcı yazarın el kitabı! Daha doğrusu başucu ansiklopedisi! Neredeyse yazıldığı anda klasikleşen bu çalışmasında Wayne C. Boot bir edebiyat eserinin gücünün nereden geldiğini ve etkisini nelere borçlu olduğunu ele alırken, yazarlar için de bir kılavuz yaratmış oluyor. Kurmacanın karmaşık ve oyuncu doğasına dair öğrenmek isteyeceğiniz pek çok şeyi bu çalışmada bulmanız mümkün.


Anlatının Gücü - Robert Fulford


Hikayenizde bir dedikodu havası mı esiyor?! Yazarken kendi küçük ve bencil oyunlarınızı oynadığınızı ama evrensel bir algıya da dokunmaya çalıştığınızı mı düşünüyorsunuz?! O zaman doğru yoldasınız. Robert Fulford “Anlatının Gücü”nde dedikodudan başlayarak anlatı sanatının gelişimine ve kitle kültürü çağındaki tezahürlerine bakıyor. Dedikodu, edebiyat ve benlik kurgularına buyurun…


Granit ve Gökkuşağı - Virginia Woolf


Hem büyük bir romancı hem de İngiliz edebiyatının gelmiş geçmiş en büyük edebiyat eleştirmenlerinden Virgina Woolf. Bu kitabında da söz konusu eleştirilerinin büyük bir kısmı yer alıyor. "Romanın Anatomisi", "Romanın Aşamaları", "Romanda Doğaüstü" "Yaşam ve Romancı" gibi modern romana yön veren denemelerin de yer aldığı kitap yazar adayları için edebiyat dersler niteliğinde. Öyle cesur, öyle gözünü budaktan sakınmayan ve öylesine insanı yazmaya ve edebiyatın içine dahil olmaya teşvik eden denemeler ki, etkisini yazdığınız her kelimede hissedeceksiniz.


Yaratma Cesareti - Rollo May


Kaygıdan yazamıyor musunuz!? Ya da cesaretinizin edebiyatınıza yetmediğini mi düşünüyorsunuz? Varoluşçu psikoterapinin önde gelen isimlerinden Rollo May yaratıcılığın temeline kaygı ve cesaret ilişkisini koyarak ilerliyor. Ve kişiye kendi kaynaklarından yararlanarak, günümüz dünyasının ahlaki çöküntüsü altında ezilmeden yeni bir yaşam kurmanın ipuçlarını veriyor.



Kurmaca Nasıl İşler? - James Wood


Gerçek ve kurmaca arasındaki o eşsiz denge, yani edebiyatın ta kendisi! Bu eşsiz dengenin nasıl kurulduğunu anlatıyor bize James Wood “Kurmaca Nasıl İşler”de. Karakter nedir? Yazarın üslubu ile karakterin üslubu birbirinden nasıl ayrılır? Kim gerçek, kim kurmaca karakter? Bakış açısı nedir? Yazar, anlatıcı ve kahraman arasındaki mesafe nasıl kurulur? Kurmaca nasıl işler? Zamanımızın önde gelen yazar ve eleştirmenlerinden biri olan Wood, soruları bir yazar gibi soruyor, bir eleştirmen gibi cevaplıyor!


Yazma Cesareti - Nihan Kaya


“Hayat hiç kimsenin yazmasını, herhangi bir alanda yaratıcı olmasını istemez!” Peki o zaman ne yapmalıyız? Nihan Kaya, önce yaratıcılığımızın önündeki engelleri bir bir anlatıyor sonra da bu engelleri nasıl kaldıracağımızı.





bottom of page