top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Yirmibirmart yayında!

Yirmibirmart edebiyat, kültür ve sanat platformu yayın hayatına başladı!

Online edebiyat, şiir, kültür ve sanat platformu olan Yirmibirmart, 21 Mart 2021 Pazar günü okurlarla buluştu. Yirmibirmart; kültür sanat haberleri, öykü, sesli öykü, makale, eleştiri, inceleme, podcast yayınları ve video söyleşilerin yer aldığı güncel platform hizmeti verirken, diğer yandan da her ayın 21’inde yayınlanacak olan, sadece şiirlerden oluşan bir de e-dergi hizmeti sunuyor.


Kolektif olarak yayın hayatına başlayan Yirmibirmart’ın yayın kurulunda Cenk Kolçak, C.Hakkı Zariç, Emrullah Alp, Ezgi Örnek, Fatoş Avcısoyu Ruso, Sevi Emek Önder ve Şahin Altuner bulunuyor.


Platformun teknik ve bilişim desteğini Doğukan Aksakal, grafik tasarımını ise Hıdır Murat Doğan sağlıyor.


Çok kültürlü ve çok dilli yayın çizgisinde olan platformun ilk e-dergi sayısında şiirleriyle Açelya Büşra Özdirek, Akın Yanardağ, Cansu Çarlak, Eda Yapanar, Fatoş Avcısoyu Ruso, Gür Genç, Hanifi Yiğittekin, Hasan Temiz, Hasip Bingöl, Hilda Hilst, İhsan Baran, Maria Şakalli, Melek Mustafa, Nihal Başgöl, Pelin Özer, Rona Aslan, Sultan Gülsüm, Şahin Altuner ve Şirin İnci yer alıyor.

Güncel platformda ise öyküleriyle, İlhan Durusel, Navid Aghaei, Serenay Şahin, İrfan İlter Yusuf, Hünkar Kılınç, İbrahim Halil Akdağ, Defne Sarıöz ve tefrika öyküsü ile Engin Yıldırım bulunuyor.


İnceleme, eleştiri ve deneme yazılarıyla Pakrat Estukyan, Hüseyin Köse, Şahin Altuner, Halil Karapaşaoğlu, Fatoş Avcısoyu Ruso, Emrullah Alp ve Ezgi Duman yer alırken, Serhat Yılmaz ise fotoğraflarıyla Yirmibirmart’ta.


Ayrıca çevirileriyle Mehmet Hakkı Suçin, Serhat Yılmaz ve Gürgenç Korkmazel platforma katkı sunarken, Ezgi Örnek’in edebiyat tarihimizde yer eden eski yayın ve dergilerden bir bölümünün her ay yer alacağı Arşiv Köşesi okurla buluşuyor.


Yirmibirmart portalına www.yirmibirmart.com adresinden ulaşabilir; şiir, edebiyat, kültür ve sanata dair tüm eserlerinizi platformun mektup@yirmibirmart.com adresine yollayabilirsiniz.


MANİFESTO:


Yirmibirmart Nedir?/ Biz kimiz?


Adımızı, “21 Mart Dünya Şiir Günü” , “Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü”, “Dünya Ağaç ve Orman Günü” , “Newroz Bayramı, “Gece-Gündüz eşitliği olan Ekinoks”, “Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü” gibi yaşamsal ve kültürel mirasların birleşmiş gücünden alan Yirmibirmart kolektifiyiz.


Edebiyat, kültür ve sanat ortamına yeni bir soluk katmak, bir öteki izdüşüm sunabilmek adına “Sınırsız Bir Yere…” sloganıyla yola çıktık.


Yirmibirmart kolektifi olarak, kültür ve sanat dünyasında nitelikli yayınlarla yeni bir çekim merkezi oluşturma inancını taşıyoruz.


Sistem dışı, genç, yeni, tutarlı ve teorik derinlik barındıran, sistemin gazabına uğrayanların sesi ve alışılmışın dışında olabilmeyi düstur edinen bir yayın çizgisini okurla buluşturmayı hedefliyoruz.


Düşünsel ve ideolojik duruşumuz gereği ötekileştirici, kimlik inkârına dayanan, cinsiyetçi, homofobik, anti-ekolojist, insan ve hayvan hak / özgürlüklerine aykırı, eril dil ve resmi ideolojinin uzantısı her türlü girişimi reddettiğimizin altını çizmek isteriz.


Yirmibirmart kolektifi olarak ikiye ayrılan içeriğimizle online yayın dünyasına giriş yapıyoruz:


  1. Platform: Edebiyat, kültür ve sanat alanındaki güncel haber ve gelişmeleri okurla buluşturan; öykü, mor öyküler, sesli şiirler, makale, deneme, tefrika, eleştiri, inceleme, söyleşi, video ve podcast yayınlarımızın yer aldığı, sanat ve edebiyata dair çoklu alt başlıklar içeren bölümlerimizi içermektedir.


  1. Yirmibirmart Dergi: Her ay, gün 21’i gösterdiğinde yayınlanmak üzere, yalnızca şiirlerin yer aldığı e-dergi formatımızı içermektedir.


Yirmibirmart Hakkında;

21 Mart : Dünya şiir günüdür.

21 Mart : Newroz - Baharın ilk günüdür.

21 Mart : Ekinoks; gece ve gündüzün eşitlendiği gündür - Yaşasın Eşitlik!-

21 Mart : Dünya ağaç, dünya uyku, dünya renk, dünya kukla, dünya ırk ayrımı ile mücadele ve down sendromu farkındalık günüdür.

21 Mart : Öteki, marjinal, muhalif ve biraz da şeydir.

21 Mart : Tüm sanat disiplinlerinin kendine yer bulabileceği özgür bir alandır.

21 Mart : Patikalara inananların buluştuğu meydandır.

21 Mart : Karşı gelebilme potansiyelidir.

21 Mart : Aynı yöne bakan gözlerin ufkudur.

21 Mart : Sözcüklere iltica edenlerin iktidardan uzak yurdudur.

21 Mart : Gelecek zaman için hep bahardır.

21 Mart : Renklerin ve dillerin cesurca yan yana getirilmesidir.

21 Mart : Kaldırımlara inat açan çiçeklerdir.

21 Mart : Yolda olma hikâyesidir.

21 Mart : Şimdiki zamanı sorgulayıcı bir bakıştır.

21 Mart : Dayanışmanın iyileştirici gücüne inanmaktır.

21 Mart : ( ) Herkesin içeriğini kendisinin doldurabileceği boş bir maddedir.

21 Mart : Dünyaya şaşıranların ünlem işaretidir.

21 Mart : Biz’e varıştır.

21 Mart : Yanıtlara yeniden soru sormaktır.

21 Mart : Sınırsız bir yere doğru kolektif bir yürümedir.


bottom of page