Türkiye’nin Bitmeyen Hikayesinin Distopik Romanı
Tarih-Lenk, Osmanlı’da Köleliğin Sonu ve Gerçek ile Kurmaca Arasında Yüzbaşı Torosyan’ın Acayip Hikayesi gibi kitaplarıyla tarih yazınında önemli bir yer tutan Dr. Y. Hakan Erdem romancılığıyla da iddialı bir isim. Hakan Erdem’in distopik bilimkurgu romanı Zaman Çöktü okurla yeniden buluştu.
41. yüzyıl: Koyun ve koçların sembolokrasiye karşı savaşı!
Y. Hakan Erdem, bu kez bilimkurguya el atıyor ve tufandan sonrasına, 41. yüzyıla gidiyor, ama buralardan fazla uzaklaşmadan... Zaman Çöktü, bir bakıma, insanlaşmaya çalışan koyunların, koyunluk değerlerini savunarak insanlara karşı ayaklanışının hikâyesi. Bir bakıma da 21 yüzyıldır süren sembolokrasiye ve Türkiye'nin ruhuna tutulmuş bir ayna: Huriler, buharlaştırıcılar, gargoyle’lar, başkasının uykusunu uyuyanlar, koçlar, dispatlar, siborkullar, kara delikler, kırmızı başlıklı kızlar ve daha neler neler...
Belki de, Batılılaşma sürecindeki koca bir ülkenin, mecburen Güneylileşmek zorunda kalışının hikâyesidir bu, kim bilir? Gelecekte, 41. yüzyıl Türkiye’sinde geçen kitapta koyunlaşan insanlar, insanlaşmaya çalışan koyunlar, etrafta yüzlerce Fatih Sultan Mehmed klonu, Napolyon, Büyük İskender, Aristoteles gibi tarihi karakterlerle Batılılaşma serüvenindeki Türkiye'yi anlatıyor. Y. Hakan Erdem, gerek tarih gerekse kurgu alanında ortaya koyduğu eserlerle hem Türkiye’de hem de dünyada kendisini kanıtlamış değerli bir kalem. Zaman Çöktü ise yazarın kurgu alanındaki çalışmaları arasında yer alan önemli bir roman. Türkiye'nin Batılılaşma hikâyesini insanlarla karşı kaşıya gelen koyunlar, tarihten figürler, kara delikleri fantastik elemenler ve hicivle birleştiren güçlü bir distopya.
Y. Hakan Erdem, Boğaziçi ve Oxford üniversitelerinde öğrenim gördü.1993-2002 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Akademik yaşamını halen Sabancı Üniversitesi’nde sürdürüyor. Yurtdışında 1996’da yayımlanan Slavery in the Ottoman Empire and its Demise adlı çalışması, Osmanlıda Köleliğin Sonu adıyla Kitap Yayınevi tarafından 2004’te yayımlandı. 2002’de Israel Gershoni ve Ursula Woköck ile Histories of the Modern Middle East ve 2006’da Israel Gershoni ve Amy Singer ile Middle East Historiographies adlı çalışmaları yayımladı. Erdem’in 2008’de Doğan Kitap’ça yayımlanan Tarih-Lenk adlı kitabı, bir tarih metinleri eleştirisi niteliği taşıyor. Erdem’in yine Doğan Kitap’ça 2012’de yayımlanan Torosyan’ın Acayip Hikâyesi adlı çalışması ise bir hatırat metninin ne kadar gerçek ve ne kadar kurmaca olduğunu sorguluyor. Erdem, şu sıralar Osmanlı İmparatorluğu’nda Afrikalılar, Yunan Bağımsızlık Savaşı’nın Osmanlı İmparatorluğu’nda algılanışı ve III. Selim ile II. Mahmud dönemlerinin önemli dönüşümleri gibi konularla ilgileniyor ve Karar gazetesinde haftalık tarih yazıları yazıyor. Doğan Kitap, Erdem’in Kitab-ı Duvduvani, Unomastica Alla Turca ve Zaman Çöktü adlı üç romanını bir kez daha okurla buluşturuyor.
ZAMAN ÇÖKTÜ
Y. Hakan Erdem
Timaş Yayınları, 2023
Editör: Ayşe Tuba Ayman
368 s.
Komentarze