top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2023 Booker Prize Kısa Listesi Açıklandı

Altı kitaptan oluşan kısa liste 21 Eylül 2023'de Londra'daki Ulusal Portre Galerisi'nde açıklandı. 50.000 £ değerindeki ödülün kazananı, 26 Kasım 2023'te Londra'nın Old Billingsgate kentinde düzenlenecek bir etkinlikte duyurulacak.

Altı yazarın hiçbiri daha önce ödül için kısa listeye alınmamıştı. Kısa listede iki ilk kitap yer alırken, listeye girenler bir İngiliz, bir Kanadalı, iki İrlandalı ve iki Amerikalı yazardan oluşuyor. Umut, mizah ve insanlık dolu olmasına rağmen kitaplar 2023'ün gündemindeki endişelerinin çoğunu ele alıyor: İklim değişikliği, göç, mali zorluklar, azınlıklara yönelik zulüm, siyasi aşırılık ve kişisel özgürlüklerin erozyonu. Huzur ve aidiyet arayışında olan ya da kaybedilen aşklara ağıt yakan karakterleri öne çıkarıyorlar. Modern gerçekliğe dayanan, tarihteki utanç verici olaylara ışık tutan, korkunç bir gelecek hayal eden kitaplar var.


Kısa listeye giren kitaplar:

The Bee Sting, Paul Murray Yolda bir buz parçası, çekici bir yabancıya yapılan sıradan bir iyilik, gelin duvağının altında yakalanan bir arı; tek bir kötü şans anı bile hayatın yönünü değiştirebilir mi? Western Lane, Chetna Maroo Chetna Maroo'nun keder, kız kardeşlik, genç bir kızın kendini aşma mücadelesi ve squash hakkındaki şefkatli ve dokunaklı ilk romanı Prophet Song, Paul Lynch Paul Lynch'in uçurumun eşiğindeki bir toplumu anlatan heyecan verici, tahrik edici ve çatışmacı portresinde bir anne korkunç bir seçimle karşı karşıya. This Other Edden, Paul Harding Paul Harding'in lirizm ve güçle dolu büyüleyici romanı, farklılıklara karşı acımasızca hoşgörüsüz olan bir dünyaya uymadığı düşünülenlerin umutlarını, hayallerini ve dayanıklılıklarını kutluyor If I Survive You, Jonathan Escoffery Stil, yürek ve dikenli mizahla titreşen, aynı zamanda kültürler, evler ve maaş çekleri arasında bir varoluş yaratmanın ne anlama geldiğini ortaya çıkaran, heyecan verici bir hikayeler içinde roman. Study for Obedience, Sarah Bernstein Sarah Bernstein, başarılı ve sarsıcı ikinci romanında önyargı, istismar ve suçluluk temalarını son derece güvenilmez bir anlatıcının gözünden araştırıyor.


Booker Ödülü'ne iki kez aday gösterilen romancı Esi Edugyan, 2023 jüri heyetinin başkanlığını üstleniyor ve ona oyuncu, yazar ve yönetmen Adjoa Andoh; şair, öğretim görevlisi, editör ve eleştirmen Mary Jean Chan; Columbia Üniversitesi'nde İngiliz ve Karşılaştırmalı Edebiyat Profesörü ve Shakespeare uzmanı James Shapiro; ve aktör ve yazar Robert Webb. Jüri, 1 Ekim 2022 ile 30 Eylül 2023 arasında Birleşik Krallık ve İrlanda'da yayınlanan başvurular arasından seçilen, İngilizce yazılmış, uzun kurgunun en iyi eserini arıyor.

bottom of page