top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Bir yanda güldürürken öte yanda can yakan gerçekleriyle unutulmaz bir roman

2022’de İngiltere’de mizah kitaplarına verilen Bollinger Everyman Wodehouse Ödülünü ve ABD’de ırkçılığı anlamaya ve insan kültürünün zengin çeşitliliğini göstermeye çalışan yapıtlara verilen Ansfield-Wolf Kitap Ödülünü kazanan Ağaçlar, aynı yıl Booker Ödülünün kısa listesine girdi, Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülüne ve Pen/Faulkner Ödülüne aday gösterildi.

Mississippi’nin Money kasabasında peş peşe işlenen cinayetlerde beyazlar ve siyahlar dehşet verici biçimlerde öldürülür. Eyalet güvenlik teşkilatında görevli siyahi dedektifler, cinayetleri aydınlatmak için kasabanın ırkçı polis teşkilatına yardıma geldiğinde olayların hiç de basit olmadığı ortaya çıkar: Cinayet yerinde bulunan cesetlerden siyahilere ait olanlar her seferinde ortadan kaybolmaktadır. Zaman içinde kan donduran cinayetler tüm ülkeye yayılır. Büyüyen bu çılgınlığın anahtarı, 105 yaşındaki yaşlı bir kadının evindeki titizlikle tutulmuş devasa bir arşivde saklıdır.


Amerikan tarihinin karanlık dönemlerinde beyazların siyahilere ve diğer ırklardan göçmenlere uyguladıkları zulümden hareketle, Percival Everett, son yıllarda yeniden kabaran ırklar arası kavgaları ve polis şiddetini de yansıtarak kara mizahla gerilim romanı arasında gidip gelen müthiş bir parodi yapıtı sunuyor. Irklara yönelik pek çok klişeyi ve popüler kültürün derinliklerini yeniden yorumlayan Ağaçlar, bir yanda güldürürken öte yanda can yakan gerçekleriyle unutulmaz bir roman.


Percival Everett, 1956'da Fort Gordon, Georgia'da doğdu ve Columbia, Güney Carolina'da büyüdü. Miami Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Oregon Üniversitesi'ne girdi ve Brown Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesi aldı ve burada ilk kitabı Suder'i 1983'te yazdı. Everett çeşitli türlerde eleştirmenlerce beğenilen bir yazardır ve 22 roman, dört kısa kurgu koleksiyonu ve dört cilt şiir yazmıştır. Romanları arasında "Çok Mavi", "Su Kürü", "Silme", ​​"Glyph", "Ben Sydney Poitier Değilim" ve Virgil Russell'ın "Percival Everett"i yer alıyor. Diğer ödüllerin yanı sıra Everett, Guggenheim Bursu, Andy Warhol Vakfı'ndan Yaratıcı Sermaye Bursu, National Endowment for the Arts'tan Edebiyat Bursu, İtalya'da Premio Vallombrosa Gregor von Rezzori Yabancı Kurgu Ödülü ve Fransa'da Prix Lucioles aldı. . Everett, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde Seçkin bir İngilizce Profesörüdür. California Üniversitesi, Riverside ve Notre Dame Üniversitesi'nde ders verdi ve Wyoming Üniversitesi'nde Amerikan Çalışmaları Eş Başkanı olarak görev yaptı. Kurmaca yazımı, edebiyat teorisi ve film dersleri veriyor. Everett aynı zamanda Paris, Fransa'daki Sorbonne'da seçkin bir misafir profesördü. Çalışmaları Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa'da sergilenen başarılı bir ressamdır. Everett, eşi romancı Danzy Senna ve iki oğulları Henry ve Miles ile birlikte Los Angeles'ta yaşıyor.


AĞAÇLAR

Percival Everett

Sia Kitap, 2023

Çeviri: Avi Pardo

246 s.

bottom of page