top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Yaşamın kendisi arzu ve ayrışımlardan ibarettir

‘Ölüm’den yaşamı ve yaşama yollarını çıkaran üç filozofun öyküsü, Arzu ve Ölüm Türkçede.


Arzu ve Ölüm isimli kitapta, Hegel, Heidegger ve Deleuze felsefesinde ‘arzu’ ve ‘ölüm’ün tuttuğu yer, filozofların temel metinleri üzerinden ele alınıyor. Heidegger’in ölüm izahında deneyim, eksiklik ve melankoli bağlantısı sorgulanıyor; Hegel’in Tinin Fenomenolojisi’nden hareketle ele alınan ölüm izahı, yas, bilincin gelişimi ve olumsuzlama arasındaki bağıntı inceleniyor. Deleuze’ün ‘üretkenlik olarak arzu’ izahı ve Freudcu ‘ölüm arzusu’ modelinden ‘arzulanan ölüm’ modeline geçiş ele alınıyor.

Arzu ve Ölüm başlığına rağmen bu kitap, yaşam üzerine düşünümün ürünü. ‘Ölüm’den yaşamı ve yaşama yollarını çıkaran üç filozofun öyküsü. Hegel, Heidegger ve Deleuze’ün ‘arzu’, ‘eksiklik’ ve ‘yas’ın patikalarında, Freud, Lacan ve Zizek’le kesiştikleri, ayrıştıkları yerleri imleyen bir felsefe tarihi okuması.


Hegel içselleştirilmiş kederli bir ölüm şarkısı söylerken, Heidegger melankolik bir ölüm şarkısı söyler. Deleuze’le Guattari’ye göre ise hem psikanaliz hem de felsefenin temel başarısızlığı, her ikisinin de yaşamın şarkısı olamayışıdır.


ARZU VE ÖLÜM

Brent Adkins

Fol Kitap, 2020

Çeviri: A. Kadir Gülen

296 s.


bottom of page