top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

“Uyuyan bir bebeğe bakmak insanlığın kırılganlığı üzerine düşüncelere dalmaktır.”

2023 Booker Ödülü Kısa Listesine kalan yeni romanında Guadalupe Nettel annelik ve dostluk üzerine yer yer yürek burkan fakat yine de umut dolu bir hikâye anlatıyor.

Benzersiz Kızım, yapıtları on beşi aşkın dile çevrilmiş olan Meksika asıllı Guadalupe Nettel’in dördüncü romanı. 2023 Uluslararası Booker Ödülleri’nde kısa listeye kalan bu romanında Nettel okuru annelik ve anne olmaya karar vermenin zorluklarıyla yüzleştirirken edebiyatta nadiren rastlanan ‘anne olma istemeyen’ bir kadın karakter üzerinden bizlere madalyonun iki yüzünü de göstermeye çalışıyor.


Roman Alina ve Laura adlı otuzlu yaşlarında iki arkadaşın hayatlarındaki zorlu bir dönemi merkezine alıyor. Hayatlarının akışını aile kurmaktan bağımsız bir şekilde kurgulayan bu iki arkadaştan Laura çocuk istemediğine karar vererek sterilizasyon ameliyatı olurken, Alina anne olma düşüncesine sıcak bakmaya başlayıp hamile kalır. Ancak zaman içinde Alina’nın hamileliğinde birtakım komplikasyonların çıkması ve Laura’nın komşusunun küçük yaştaki oğluyla derin bir bağ kurmaya başlamasıyla birlikte her iki kadın da bu karmaşık duygularla başa çıkmak zorunda kalacaktır.


Kadınların anneliğe dair kararlarındaki müphemlik kitabın temel meselelerinden biri olsa da, Benzersiz Kızım aynı zamanda kadınlar arasındaki dostluk, feminizm, günümüz dünyasında geleneksel ataerkil bakış karşısında kadınların duruşu, toplumun engelli bireylere bakışı, kuşaklar arası çatışmalar gibi pek çok farklı meseleyi de odağına alıyor.


Benzersiz Kızım’ın en dikkat çekici yanlarından biri hiç şüphe yok ki üslubu. Nettel kitap boyunca ustalıkla tutturduğu ve neredeyse duygulardan arındırılmış olarak nitelendirilebilecek üslubuyla oldukça çapraşık ve zorlu konular arasında kolaylıkla geçiş yaparak okuru bu zorlu meselelere farklı bakış açılarından bakmak için neredeyse yüreklendiriyor. Psikolojik derinliği yüksek karakterler üzerinden ilerleyen roman boyunca Nettel kitabın baş karakterleri Laura ve Alina’nın duygusal yolculuklarıyla içsel çatışmalarını metne maharetle yediriyor.


Ayşe Nihal Akbulut’un çevirisi ve Livera Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan Benzersiz Kızım’da Nettel, kadınların özgürce yapmaları gereken seçimlere odaklanırken aynı zamanda annelik ve annelik içgüdüsüne dair ataerkil düşüncelere de meydan okuyor.


Guadalupe Nettel Meksikalı bir yazardır. Doğduğum Vücut ve Kıştan Sonra da dahil olmak üzere dört roman yayınladı. Premio de Narrativa Breve Ribera del Duero ve Premio Herralde edebiyat ödüllerini kazandı. Granta, The White Review, El País, The New York Times, La Repubblica ve La Stampa'ya katkıda bulunmuştur.


BENZERSİZ KIZIM

Guadalupe Nettel

Livera Yayınları, 2023

Çeviri: Ayşe Nihal Akbulut

bottom of page