top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Booker Prize 2023'ün kazananı Paul Lynch'in kitabı Prophet Song oldu

Paul Lynch'in yazdığı Prophet Song, Booker Prize 2023'ün kazananı seçildi. Yazar 50.000 Sterlin ödülün sahibi oldu ve ödülü 26 Kasım Pazar günü Old Billingsgate, Londra'da düzenlenen bir törenle 2022 yılının kazananı Shehan Karunatilaka'ya takdim edildi.


Etkinlik Samira Ahmed tarafından sunuldu ve BBC Radio 4 Front Row'un özel bir bölümü olarak canlı yayınlandı. Ayrıca Jack Edwards tarafından sunulan ve özel konuklarla yapılan röportajların yer aldığı bir saatlik bir YouTube programında da canlı olarak yayınlandı. Törenin açılış konuşmasını geçtiğimiz yıl Tahran'daki cezaevinden tahliye edilen ve hücre hapsindeyken kitapların kendisini nasıl kurtardığını anlatan Nazanin Zaghari-Ratcliffe yaptı.


Jüri Başkanı Esi Edugyan, kazanan kitabı 'ruh sarsıcı ve gerçek' olarak tanımladı ve okuyucuların 'uyarılarını kısa sürede unutmayacaklarını' ekledi.


Prophet Song(Peygamberin Şarkısı) Booker Ödülü'nü kazanmak için bahisçilerin favorisiydi

Bir eleştirmen tarafından 'günümüz için çok önemli bir kitap' olarak nitelendirilen kitap, siyasi aşırılığın yükselişinden mültecilerin küresel durumuna kadar çağımızın en büyük sosyal ve siyasi endişelerinden bazılarını ele alıyor.


Paul Lynch kitap hakkında şunları söyledi: 'Peygamberin Şarkısı kısmen radikal bir empati girişimidir. Okuyucuyu öylesine derinden etkilemek istedim ki, kitabın sonunda bu sorunu sadece bilmekle kalmayacaklar, aynı zamanda kendileri de hissedeceklerdi'

Lynch, Iris Murdoch, John Banville, Roddy Doyle ve Anne Enright'ın ardından Booker Ödülü'nü kazanan beşinci İrlandalı yazar oldu. Ödülü 2018 yılında Kuzey İrlandalı yazar Anna Burns kazanmıştı. Lynch bu yılki uzun listeye giren dört İrlandalı yazardan biriydi

Peygamberin Şarkısı İngiltere'de Oneworld tarafından yayımlanıyor. Bağımsız yayıncı daha önce 2015 ve 2016 yıllarında Marlon James'in Yedi Cinayetin Kısa Tarihi ve Paul Beatty'nin The Sellout adlı kitaplarıyla ödülü iki yıl üst üste kazanmıştı.

bottom of page