top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Olağanüstü insanları endişeleri yiyip bitiriyor

Kaplanın Karısı’nın ödüllü yazarı Téa Obreht’ten Yılın En İyileri seçkilerinde yer alan ve büyük ilgi toplayan sürükleyici bir roman: Bozkır. Osmanlı’dan Amerika’ya, Balkanlar’dan Arizona’ya uzanan Bozkır, edebiyat sahnesine genç bir yetenek olarak adım atmış Téa Obreht’in olgunluk eseri.


“Yaşadıkça şunu iyice anladım Burke: Olağanüstü insanları endişeleri yiyip bitiriyor, işe yaramazları ise yanılsamaları hep ileriye götürüyor.”

Bir ucunda kayıplara karışan kocası ve kaybetmiş olsa da zihninde hep konuştuğu kızıyla Nora’nın, diğer ucundaysa Balkanlar’dan Vahşi Batı’ya savrulmuş bir mezar hırsızının bulunduğu bir hikâye anlatan Obreht, dönemin hakikatlerini kurguya katıyor ve gerçekliği kendine özgü efsunlu bakışıyla muhteşem bir biçimde bulandırıyor.


Téa Obreht, 1985 yılında eski Yugoslavya’nın Belgrad şehrinde dünyaya geldi. Slovenyalı büyükbabası ve Bosnalı büyükannesi ile birlikte büyüyen Obreht, savaşın gölgesinde yaşadıkları Yugoslavya’yı 1992 yılında terk ederek ailesi ile birlikte önce Kıbrıs’a, ardından Mısır’a gitti. 1997 yılında ABD’ye yerleşen Obreht, Kaplanın Karısı adlı bu ilk romanı ile Orange Ödülü’nü alan en genç yazar olmuştur. The New Yorker dergisinin ‘40 yaşın altındaki 20 yazar’ seçkisinde yer alan en genç isim olan Obreht, halen New York eyaletinde yaşamaktadır. Bu kitabın yayına hazırlandığı günlerde Obreht’in ayrıca National Kitap Ödülü’nün finalistlerinden biri olduğu duyurulmuştur. Öykü ve makaleleri Zoetrope, The New Yorker, Harper’s ve The Guardian gibi mecralarda yayımlanmıştır. “The Laugh” adlı öyküsü, Best American Short Fiction 2010 koleksiyonunda yer almıştır. Yazınında Gabriel García Márquez, Mikhail Bulgakov, Raymond Chandler ve Roald Dahl gibi isimlerden etkilendiğini belirten Obreht, gelecekte de adını sıkça duyacağımız, özgün ve iddialı bir yazar.


BOZKIR

Téa Obreht

Siren Yayınları, 2022

Çeviri: Rosa Hakmen

384 s.

bottom of page