top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Nihai soruya üç yeni soru

Stephen Hawking ve Leonard Mlodinow, Büyük Tasarım adlı kitapta, o nihai soruya şu üç soruyu ilave ediyorlar: Niçin hiçlik değil de varlık var? Niçin varız? Niçin başka yasalar değil de bu bildiğimiz yasalar var?


Hawking ve Mlodinow, Antik Yunan’dan modern kozmolojiye kadar bilimin gelişimindeki dönüm noktalarına işaret edip, kuantum mekaniğine ve göreliliğe ilişkin kuramları bir araya getirerek evrenimizin nasıl yoktan var olduğunu anlamamızı sağlıyorlar. Şu an elimizde bulunan en iyi fizik tanımının “M-kuramı” denilen ve içinde yaşadığımız tek bir evrenin değil, muazzam sayıda evrenin var olduğunu öngören kuram olduğunu açıklıyorlar. Tüm olası evrenler arasından bazıları yaşamın ortaya çıkışına olanak tanıyan yasalara sahip olmalı. Burada olduğumuz gerçeği halihazırda Çoklu Evrenin böyle bir noktasında olduğumuzu doğruluyor.


Stephen William Hawking CH CBE FRS, İngiliz fizikçi, kozmolog, astronom, teorisyen ve yazar. Stephen Hawking, Einstein'dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilmektedir. 12 onur derecesi almıştır. 1982'de CBE ile ödüllendirilmiş, bundan başka birçok madalya ve ödül almıştır.


Leonard Mlodinow Holokost'tan kurtulmayı başaran bir anne ve babanın oğlu olarak Şikago, Illinois'da dünyaya geldi. Buchenwald Toplama Kampı'nda bir yıldan fazla kalan babası, kendi memleketi olan Polonya'nın Czestochowa şehrinde Nazi yönetimine karşı gerçekleşen Yahudi direnişinin lideri oldu. Küçük yaştayken matematik ve kimyaya ilgi duymaya başladı. Lisede okurken de, Illinois Üniversitesi'ndeki bir proföserden organik kimya dersleri aldı.


Feynman's Rainbow adlı kitabında anlattığı üzere yarıyıl tatilini geçirmek üzere gittiği İsrail'de kaldığı yerin kütüphanesinde bulduğu birkaç İngilizce kitaptan biri olan The Feynman Lectures on Physics'i okuduktan sonra ilgi alanı fiziğe kaydı.


Yayımladığı kitaplar ve araştırmalar dışında Beyond the Horizon adlı filmin senaryosunu yazarken Uzay Yolu: Yeni Nesil ve MacGyver gibi dizilerin de senaristliğini yaptı.


2008 ve 2010 yılları arasında Stephen Hawking'le birlikte Büyük Tasarım adlı kitap üzerinde çalıştı.


BÜYÜK TASARIM

Stephen Hawking ve Leonard Mlodinow

Alfa Kitap, 2022

Çeviri: Selma Öğünç

176 s.

bottom of page