top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Bir adamın başını dinlemesinin dökümü

Şişedeki Adam’la “gerçeküstücü ruh hali”nden bir dünya yaratan Feyyaz Kayacan, Cehennemde Bir Yusuf’ta o dünyayı daha belirgin hale getiriyor.


“Burası Terzela. Terzela’da basamaklar bile çıkmazlardan oyulma.”

Türk öykücülüğünde, “kendine ait ada”yı hece hece, harf harf inşa etmiş bir imza Feyyaz Kayacan.

Şişedeki Adam’la “gerçeküstücü ruh hali”nden bir dünya yaratan Kayacan, Cehennemde Bir Yusuf’ta o dünyayı daha belirgin hale getiriyor. Bu kez sadece söz ve anlam yönünden değil, eli artırıp, şekil olarak da sınırları zorluyor. Hatta yok ediyor!


Terzela’dan sesleniyor anlatıcı “size”. Konuşuyor, anlatıyor, sayıklıyor, içini döküyor belki. Belki de bir adamın başını dinlemesinin dökümü bunlar.


Feyyaz Kayacan, 19 Aralık 1919 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimini Saint Joseph Fransız Lisesi’nde tamamladı. Paris’te Ecole Libre des Sciences’ta bir yıl siyaset okudu, daha sonra Durham Üniversitesi’nde iktisat öğrenimi gördü. Şair, tiyatro yazarı ve çevirmen kimliğiyle tanınan Feyyaz Kayacan, asıl ününe öyküleriyle kavuştu.


Yazarın ilk öykü kitabı Şişedeki Adam 1957 yılında okuyucuyla buluştu. Sığınak Hikâyeleri ise 1962 yılında yayımlandı. Bu eseriyle Kayacan, Türk Dil Kurumu 1963 Yılı Hikâye Ödülü’ne layık görüldü. Kaleme aldığı eserleriyle 1950 kuşağı Türk öykücülüğünün önemli isimlerinden biri olan Feyyaz Kayacan, 5 Nisan 1993 tarihinde hayata veda etti.


CEHENNEMDE BİR YUSUF

Feyyaz Kayacan

Kırmızı Kedi Yayınları, 2021

Türü: Öykü

72 s.

bottom of page