top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Küçük zihinler için büyük sorular

Çocuk haklarının sınırları nasıl çizilmelidir? Çocuk sanatından bahsedilebilir mi? Ölüm gibi zor konular çocuklarla konuşulabilir mi? Matthews’un Çocukluk Felsefesi adlı çalışması, böylesi soruları açıklıkla soran çalışmalardan.

Çocukluk Felsefesi gibi bir felsefi tartışma alanının meşruiyeti tartışıladursun, düşünülmesi gereken daha acil problemler vardır.


Çocukluktaki gelişim aşamalarına yönelik teoriler, çocukluğa bakışımızı körleştiriyor olabilir mi? Çocuk olarak adlandırdığımız varoluş şekli, insan olamamışlığın damgasını mı taşır yoksa artık kaybedilmiş ve tekrar ulaşılamayacak bir insanlık mitini mi anlatır? Tüm bu sorular çözülmesi gereken teorik düğümlerden ziyade, son derece pratik ve bir o kadar da politik sorunlara işaret eder. Çocuklarla iletişime geçtiğimiz ve onlarla yaşamaya yazgılı olduğumuz sürece bu sorularla ve daha pek çok benzeriyle uğraşmak zorunda kalırız.


Matthews’un Çocukluk Felsefesi adlı çalışması, böylesi cüretkâr soruları belki de ilk defa böylesine açıklıkla soran çalışmalardandır. Cevapların tatmin ediciliğini bir kenara bırakalım, soru ve problemlerin önem ve aciliyeti tüm felsefi ilgiyi üzerinde toplayacak mahiyettedir.


Gareth B. Matthews, antik ve ortaçağ felsefesinde uzmandı ve aynı zamanda modern felsefe, din felsefesi ve zihin felsefesi üzerine de yazmıştı (1992). Çocuk edebiyatı, çocuk felsefesi ve çocukluk felsefesi alanlarında felsefe alanlarının açılmasında etkili oldu. Harvard Üniversitesi'nden felsefe alanında yüksek lisans ve doktora dereceleri aldı ve Virginia Üniversitesi'nde yardımcı doçent (1960-1961), Minnesota Üniversitesi'nde yardımcı ve doçent (1961-1969) ve University of Virginia'da profesör olarak görev yaptı. Massachusetts, Amherst (1969-2005).


ÇOCUKLUK FELSEFESİ

Gareth B. Matthews

Say Yayınları, 2023

Çeviri: Gülcan Ergün

176 s.

bottom of page