top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Sicim teorisinin gizemi çözülüyor

Dünyanın önde gelen sicim kuramcılarından Brian Greene, ustalıkla ve anlaşılır bir dille kaleme aldığı Evrenin Zarafeti'nde 20. yüzyıl fiziğinin "her şeyin kuramı" arayışının ardındaki bilimsel hikâyeyi ve insani çabayı anlatıyor, kuantum mekaniğinden genel göreliliğe kadar pek çok kavram üzerinden sicim kuramını çevreleyen gizem perdesini aralıyor.


Bugün dünyanın her yerinde matematikçiler ve fizikçiler en iddialı fizik kuramlarından biri olan süpersicim kuramı üzerine hararetle çalışıyor. Sicim kuramı Einstein'ın 30 yıl boyunca üzerinde çalıştığı birleşik alan kuramına giden yolda önemli bir adım. Ve sonunda, genel görelilik ve kuantum mekaniği arasındaki gerilim çözülmek üzere: Sicim kuramı, atomaltı parçacıkların çılgınca dansından göksel galaksilerin görkemli girdabına kadar evrendeki tüm harika olayların, tek bir büyük fiziksel ilkenin yansımaları olduğunu ilan ediyor.

Greene'in uzman bilimsel kavrayışı ile edebî yaratıcılığının benzersiz bir karışımı olan Evrenin Zarafeti, bizi muhteşem evrenimizin nasıl çalıştığını anlamaya daha da yaklaştıran heyecan verici bir okuma şöleni.


Brian Greene, 1963'te New York'ta doğdu. Fizik alanındaki lisans eğitimini Harvard Üniversitesi'nde, doktora eğitimini ise Oxford Üniversitesi'nde aldı. 1996'dan beri Columbia Üniversitesi'nde profesör olan Greene, sicim kuramının günümüzdeki en önemli savunucularındandır. Yazarın diğer kitapları arasında Until the End of Time (Zamanın Sonuna Kadar), Evrenin Dokusu ve Saklı Gerçeklik yer alıyor.





EVRENİN ZARAFETİ

Brian Greene

Tellekt Yayınları, 2022

Çeviri: Ebru Kılıç

Tür: Fizik

504 s.

bottom of page