top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Filistinli yazar Adania Shibli'nin ödül alacağı tören iptal edildi

Almanya'da Filistinli yazar Adania Shibli'nin "Küçük Bir Ayrıntı" romanı ile ödül alacağı tören, "İsrail'deki savaş" gerekçesiyle iptal edildi. Roman, 1949 yılında Filistinli genç bir kadının İsrail askerlerinin cinsel saldırısına uğrayıp öldürülmesini anlatıyor.



Almanya'da düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı'nda, Filistinli yazar Adania Shibli'ye ödül verilecek tören iptal edildi.


ABD'de yayınlanan The New York Times gazetesinin haberine göre, yazarlar, eleştirmenler ve yayıncılardan oluşan "Litprom" derneği (Afrika, Asya ve Latin Amerika Edebiyatını Tanıtma Derneği), törenin "İsrail'deki savaş" nedeniyle iptal edildiğini, kararın Adania Shibli ile birlikte alındığını açıkladı.


Adania Shibli'ye "Küçük Bir Ayrıntı" romanı vesilesiyle ödül verilecekti. Roman, 1949 yılında Filistinli genç bir kadının İsrail askerlerinin cinsel saldırısına uğrayıp öldürülmesini anlatıyor. Yıllar sonra başka bir genç kadın, cinayeti aydınlatmaya çalışıyor ve romanda Filistinlilerin mülksüzleştirilmesi ve işgal altındaki yaşam gibi konular ele alınıyor.


Adania Shibli, 1974 yılında Filistin’in Celile şehrinde doğdu. Gazetecilik ve iletişim alanında lisans ve eğitimini Kudüs İbrani Üniversitesi’nde, doktorasını University of East London’da tamamladı. İki defa Abdulmuhsin el-Kattan “genç yazar” ödülü aldı. Yayımlanmış kurgusal eserleri şunlardır: Mesâs (Dokunuş, 2001), Kullunâ ba’îd bizât el-Kadr ani’l-Hubb (Hepimiz Aşktan Aynı Mesafede Uzağız, 2004), Keep Your Eye on the Wall (Duvara Göz Kulak Ol, 2013), Küçük Bir Ayrıntı (2017). Kurgusal olmayan eserleri arasında Dispositions ve A Journey of Ideas Across: In Dialog with Edward Said yer almaktadır. 2001 ve 2003 yıllarında el-Kattân Genç Yazar Ödülü’nü aldı. Küçük Bir Ayrıntı, 2020 National Book Award Translated Literature ve Booker International ödüllerinin kısa listesine girdi. Adania Shibli, Filistin’in Birzeyt Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak çalışıyor.Berlin’de yaşıyor


Küçük Bir Ayrıntı 1949 yazında, Filistinlilerin 700.000 kişinin sürülmesine sebep olan Nakba felaketinin yasını tuttuğu ve İsraillilerin Bağımsızlık Savaşı’nı kutladığı dönemde başlıyor. İsrail askerleri bir grup bedeviyi Negev Çölü’nde öldürür ve aralarında bulunan Filistinli bir kızı esir alıp tecavüz ederler. Daha sonra da kızı katledip kuma gömerler. Senelerin ardından, günümüze yakın bir zamanda, Ramallah’ta genç bir kadın, tarihteki bu “küçük ayrıntı”nın peşine düşer ve takıntı derecesinde bu olayla uğraşmaya başlar.Savaş, şiddet ve bellek üzerine tüyler ürpertici bir roman olan, Uluslararası Booker, Ulusal Kitap Ödülü gibi prestijli ödüllere aday gösterilen Küçük Bir Ayrıntı, Filistinlilerin mülksüzleştirilmesi ve işgal altındaki yaşam gibi konuları ustalıkla ele alıyor. “Adania Shibli, romanındaki kilit olayı –bedevi genç bir kadına tecavüz edilmesi ve katli–, İsrailli bir psikopat ve otizm spektrumundaki Filistinli amatör bir dedektif gibi, tümüyle kendi dünyasına gömülmüş iki anlatıcı üzerinden aktararak büyük bir risk alıyor. Gelgelelim dolaylama yöntemi, romanın şok edici sonu sayesinde, hedefine ulaşıyor.” J. M. Coetzee “Küçük Bir Ayrıntı olağanüstü bir sanat eseri; her daim şaşırtıcı ve sürükleyici. Ahlaki zekânın, siyasi tutkuların ve biçimsel ustalığın eşine az rastlanır bir örneği.” Pankaj Mishra

bottom of page