top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Eski İstanbul'da hovardalık

Ahmet Rasim'in kaleme aldığı Fuhş-i Atik Oğlak Klasikleri arasında yerini aldı.


Bir kişinin bile bilmesine razı olmayan eski fuhuş, gözlerini açıp da bugünlerin apaçık rezaletlerini görecek olsa bana öyle geliyor ki utancından kan ter içinde kalır.


Sen gitgide bir âfet-i devran olacaksın

Canlar yakacak âteş-i sûzan olacaksın

Bilmem ne zaman derdime derman olacaksın

Çağın geçecek sonra peşiman olacaksın.

Kalp düşünce ve isteklerinin harekete geçişindeki incelik kayboldu. Ruhun, içe işleyip isteğini hızla anlatma duygusuna artık lüzum kalmadı. Fuhuş, çıplak ve perişan sokak ortalarına, duvar diplerine, viranelere, ıssız yerlere, deniz kenarlarına, ağaç altlarına, gölgeliklere doldu. Tabir mazur görülsün, çoluk çocuk maskarası ve belki, bir kat daha rezil oldu!..


Gazeteci, yazar, tarihçi ve milletvekili olan Ahmet Rasim, kendine özgü tarzıyla kaleme aldığı eserleri ile Türk Edebiyatı’nın önemli isimleri arasında yer aldı. 1865’te İstanbul’da doğan Ahmet Rasim, öğrenimini Darüşşafaka’da birincilikle tamamladı. Posta ve Telgraf Nezareti Fen Kalemi’ne memur oldu. Ahmet Mithat’ın yönlendirmesiyle Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazılar yayımladı. Makale, gezi, anı, sohbet, şiir ve çevirileri çeşitli dergi ve gazetelerde yer aldı. İleri, Vakit, Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı. Ahmet Rasim, 2. Meşrutiyet’ten sonra Hüseyin Rahmi Gürpınar'la birlikte Boşboğaz isimli bir mizah dergisi çıkardı. Suriye, Sofya ve Romanya’da muhabir olarak görev yaptı. 1927’de İstanbul milletvekili oldu. Ahmet Rasim’in günümüze ulaşan 140’ın üzerinde yapıtı bulunmaktadır. Gerçekçi gözleme ağırlık verdiği kaleminden çıkan en bilindik eserleri Falaka, Afife, Gülüp Ağladıklarım, Osmanlı İmparatorluğunun Reform Çabaları İçinde Batış Evreleri yer almaktadır.


FUHŞ-İ ATİK

Ahmet Rasim

Oğlak Yayınları, 2023

Yayına Hazırlayan: Nuri Akbayar

272 s.

bottom of page