top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

German Book Prize 2022 kısa listesi belli oldu!

Alman edebiyatının en iyi kurgu ödülü German Book Prize 2022'nin kısa listesi açıklandı.


Jürinin yedi üyesi başvuru süreci başladığından beri, 233 romanı inceledi. Bu sürecin sonunda altı adet roman kısa listeye girdi.

Jüri, German Book Prize 2022 kısa listesi için aşağıdaki altı romanı seçti:


* Fatma Aydemir: Dschinns (Carl Hanser, February 2022)

* Kristine Bilkau: Nebenan (Luchterhand, March 2022)

* Daniela Dröscher: Lügen über meine Mutter (Kiepenheuer & Witsch, August 2022)

* Jan Faktor: Trottel (Kiepenheuer & Witsch, September 2022)

* Kim de l’Horizon: Blutbuch (DuMont, July 2022)

* Eckhart Nickel: Spitzweg (Piper, April 2022)


Deutschlandfunk Kultur'dan jüri sözcüsü Miriam Zeh, açıklamasında: “Bir roman kendi yasalarını koyar ama içinde yazıldığı ve okunduğu şimdiki zamanla kaçınılmaz olarak temas halindedir. 2022 kısa listesindeki altı başlık, estetik benzersizliği ile kısa listeye girmeye hak kazandı. Romanlar, dilsel parlaklık ve resmi yenilik ile sosyal gerçekleri ve fantezileri tanımlarlar, merkezi ve sınırları araştırırlar, ve keder ve komedi etrafında daire çizerler. Aday gösterilen yazarlar çağdaş Alman dili edebiyatının üslup çeşitliliğini ortaya koyuyor. Paylaştıkları şey sanatsal koşulsuzluk: kitaplarıyla tavır alıyorlar; aynı anda hem savaşçı hem de diyaloga açık.”

Miriam Zeh'e ek olarak üyeler jüri üyeleri: Erich Klein (bağımsız eleştirmen, Viyana), Frank Menden (kitapçı “hikayeler! Öl Buchhandlung”, Hamburg), Uli Ormanns (kitapçı “Agnes Buchhandlung”, Köln), Isabelle Vonlanthen (Literaturhaus Zürich), Selma Wels (küratör ve moderatör, Frankfurt) ve Jan Wiele (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Stiftung Buchkultur und Leseförderung des Börsenverein des Deutschen Buchhandels (Kitap Kültürü ve Alman Yayıncılarının Okumasını Teşvik Vakfı ve Kitapçılar Derneği), 2022 Alman Kitap Ödülü'nü en iyi Almanca romana verecek Yılın. Kazanan 25.000 Euro, beş finalistin her biri 2.500 Euro alacak. Ödül töreni 17 Ekim 2022'de Frankfurt Römer'in Kaisersaal'ından canlı olarak yayınlanacak. İlgilenenler ödül törenini www.deutscher-buchpreis.de adresindeki canlı yayın aracılığıyla izleyebilir.

bottom of page