Hakikatin gölgesinde serinlemek isteyenlere
Yazdığı öyküler kadar öykü kuramı ve edebiyatımızdaki usta öykücülerle ilgili kaleme aldığı inceleme kitaplarıyla tanınan Necip Tosun, son öykü kitabı Gidilmemiş Yerlerin Türküsü’nde insan ruhunun gizlerine eğilerek müzik ortak teması etrafında türkülerin ve şarkıların izlerini sürüyor.
Yazarın 13 öyküden oluşan son kitabı Gidilmemiş Yerlerin Türküsü, Ketebe etiketiyle raflardaki yerini aldı. İnsan ruhunun gizlerine eğilerek, bireyin zihninde, yüreğinde akıp giden hayatları, duygu ve düşünceleri, oluşumları okura aktaran kitap, ayrıntıların incelikli bir şekilde hikayeleştirildiği yüreğe dokunan öykülerden oluşuyor.
Hayat ırmağından çıkıp gelen kahramanlar, bu öykülerde hem deneyimlerini aktarıyor hem de yaşadıklarıyla yüzleşiyor. Şiir diline yakın olan öykülerde estetik ve edebi lezzet öne çıkıyor. Öykülerin odağında ise yönetmen, ressam, besteci, eleştirmen, fotoğrafçı, hikâye anlatıcıları gibi yazar ve sanatçıların üretme süreçleri ile sanat tartışmaları yer alıyor.
Öykülerin “müzik” ortak vurgusuyla birbirine bağlanıp tematik bir bütünlüğe ulaşması fonda kulağınıza çalınan o eski şarkıları ve türküleri yeniden hatırlatıyor.
Edebiyat tarihinin ustalarının kulaklarının da çınlatıldığı öykülerde yapılan alıntılar Necip Tosun’un kahramanlarının zihin dünyasında yankılanıp dururken okura kadim bilginin ipuçlarını veriyor . “Hâfız demişti: ‘Hızır kılavuz olmadıkça yolu yitirmekten kork!’ Müzik Hızır oldu, sizi getirip hakikatin gölgesinde serinletiyor. Bunu da kaydet.”
Kitaba adını veren “Gidilmemiş Yerlerin Türküsü” öyküsünde Mustafa amcanın iç dünyasını ince ince işleyen Necip Tosun, türkülerini kaybetmiş yaşlı adamın duygularını şöyle anlatıyor: “Herkes acılarının üstünü bir şeyle örter, ressam renklerle, yazar sözcüklerle, besteci notalarla, yoksul dizilerle, türkülerle...
Mustafa amca da türkülerle katlandı hayata. Ama sonunda türküler de terk etti onu. Türküler susunca ıssızlaştı, yalnızlaştı, bütün dayanaklarını kaybetti. Eğer iyi bir türkü bulabilseydi hayata katılabilecek, tüm karanlıklar aydınlanacaktı.” Türküsünü veya plaklarda yankılanan o eski zaman şarkısını arayan kahramanların dünyasına daldıkça, hayatın ritmini tutan, ruha şifa olan müziğin tınısını duyuyor ve okur olarak kendi şarkınızın peşine düşmeye başlıyorsunuz.
Necip Tosun öyküler, eleştiri ve sinema yazıları, incelemeler yazmış ve bunları yıllar boyunca edebiyatımızın önemli mecralarında yayınlamış bir kalem. Farklı alanlarda eserler veren Necip Tosun’un edebi dünyasında öykü tam merkezde yer alıyor. Yazarın bugüne kadar aldığı pek çok ödül bunun en iyi göstergesi. Tosun, Otuzüçüncü Peron adlı öykü kitabıyla 2005 Türkiye Yazarlar Birliği “hikâye”, Modern Öykü Kuramı kitabıyla 2011 yılı “edebî eleştiri”, Ansızın Hayat kitabıyla 2014 Ömer Seyfettin “Öykü”, Öykümüzün Sınır Taşları kitabıyla 2016 yılı ESKADER “inceleme”, 2017 yılında da Necip Fazıl Hikâye-Roman Ödülü’nü aldı.
GİDİLMEMİŞ YERLERİN TÜRKÜSÜ
Necip Tosun
Ketebe Yayınları, 2021
176 s.
Komentáře