top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Gişe Rekorları Kıran Filmler Nasıl Yazılır?

Stephen V. Duncan'ın, hangi türde olursa olsun, ilgi çekici, başarılı senaryolar nasıl yazılır sorusunun peşine düştüğü Gişe Rekorları Kıran Filmler Nasıl Yazılır adlı kitabı Türkçede.


Loyala Marymount Üniversitesi, Sinema ve Televizyon Okulu’nda doçent ve senaryo bölümü başkanı olan Stephen V. Duncan, Gişe Rekorları Kıran Filmler Nasıl Yazılır’da popüler türlerin beyazperdedeki örneklerini odağına alarak, türe has özellikleri, bir senaristin takip etmesi gereken kuralları kısacası bir senaryoda bulunması beklenen temel unsurları bir biliminsanı titizliğiyle toparlıyor.

Her türün ayrı bölümlerde anlatıldığı kitapta, yazar yalnızca kuralları sıralamakla kalmıyor, kuralların daha anlaşılır olması adına yine popüler masallardan örnekler eşliğinde okurla birlikte sil baştan kurgular oluşturuyor. Yaklaşımını Üç Küçük Domuz (Three Little Picks), Goldilocks ve Üç Ayı (Goldilocks and the Three Bears), Kırmızı Başlıklı Kız (Little Red Riding Hood) ve Hansel ve Gretel (Hansel and Gretel) gibi hepimizin bildiği masallar üzerine kuruyor. Bütün film türlerinin unsurlarını, her türün “nasılını” anlatabilmek için oluşturulan örnek senaryolar, yazmakla ilgilenen herkes için oldukça pratik!


Kuralların uygulamalı taslak senaryolarla öğretilmesinin dışında, Duncan film türlerinin çoğu televizyona da uygulanabilmesi ve televizyonun senaristlere oldukça geniş istihdam sağlaması nedeniyle, 1950’lilerde popüler dizi yayıncılığının gelişiminden beri televizyondan geçmiş bütün popüler türleri örneklendirmek için bir arşiv hazırlıyor.


Stephen V. Duncan, Los Angeles Kaliforniya’daki Loyola Marymount Üniversitesi, Sinema ve Televizyon Okulu’nda doçent ve senaryo bölümü başkanıdır. A Guide to Screenwriting Success: Writing for Film and Television (Rowman and Littlefield, 2006) kitabının yazarıdır. Katkıda bulunduğu işler arasında CBS TV’nin ödül kazanan ve profesyonel eleştirmenlerden olumlu yorumlar alan bir saatlik Vietnam Savaşı dizisi Tour of Duty’nin ortak yaratıcılığı ve idari danışmanlığı; ABC TV’nin çok ses getiren bir saatlik aksiyon dizisi A Man Called Hawk’ın yazarlığı ve yapımcılığı; övgüyle bahsedilen Turner Network Television orijinal filmi The Court-Martial of Jackie Robinson’ın ortak yazarlığı bulunur. Warner Bros., Lion’s Gate Television, New World Television, vonZerneck-Sertner Films, Spelling Television, Columbia Television, NBC Productions, Republic Pictures ve TriStar Pictures için projeler geliştirip yazdı.


GİŞE REKORLARI KIRAN FİLMLER NASIL YAZILIR?

Stephen V. Duncan

Küsurat Yayınları, 2021

Çeviri: Elif Nihan Akbaş

248 s.

bottom of page