top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Amerikan ekonomisinin karanlık yüzünün göçebe kurbanları

En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu Oscar Ödülleri’ni kazanan, Chloé Zhao’nun yönettiği ve Frances McDormand’ın oynadığı Nomadland filminin ilham kaynağı.


Hem Kuzey Dakota’nın şekerpancarı tarlalarında hasada katılan hem de Amazon.com’un Teksas’taki işçi kamplarında ürünlerin barkodlarını tarayan yeni bir emekçi türü var artık işverenlerin hoşuna gidecek kadar düşük masraflı, çoğunluğu eski beyaz yakalı, göçebe ihtiyar Amerikalılardan oluşan bir işçi kabilesi. Büyük Durgunluk’un görünmez kurbanları olan bu insanların emeklilik güvenceleri yeterli değil, çoğu ipotek borcuna sahip. On binlercesi, karavanlarıyla, kamyonetleriyle, günbegün büyüyen bir göçebe topluluğunu oluşturuyorlar.

Bu kitabın yazımı süresince aylarca kamplarda yaşayan ve odağına aldığı asıl kahramanıyla, eskiden kamyon şoförlüğü, kokteyl garsonluğu, müteahhitlik, sigortacılık, köpek kulübesi temizlikçiliği yapan Linda May’le tanışan Jessica Bruder sezonluk işlerde çalışanların arasında, kapitalist bir kıyamette hayatta kalmaya çabalayanları anlatıyor. Nomadland’e ilham veren Göçebeler Diyarı, “evsiz” değil, “evi olmayanların” gerçek hikâyesi.


Jessica Bruder , Columbia Gazetecilik Okulunda alt kültürler hakkında yazan ve anlatı yazımı öğreten Amerikalı bir gazetecidir.


Bruder, 2003'ten beri The New York Times gazetesinde yazmanın yanı sıra WIRED ve Harper's Magazine için de yazılar kalem almaktadır. Burning Book: A Visual History of Burning Man, ilk kitabıdır. Ayrıca Brett Story'nin yönettiği CamperForce filminin yapımcılığını üstlenmiştir.


Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century (2017) adlı kitabı için Van Halen adında bir karavanda aylarca yaşadı ve temelli olarak yola çıkarak geleneksel ev yaşamından vazgeçen gezgin Amerikalıları belgeledi. Proje, kıyıdan kıyıya ve Meksika'dan Kanada sınırına kadar üç yıl ve 15 bin milden fazla sürüşü kapsamaktadır. New York Times tarafından 2017'nin Önemli Kitabı olarak adlandırılan Nomadland, 2017 Barnes & Noble Discover ödülünü kazandı ve J. Anthony Lukas ile Helen Bernstein Kitap ödüllerinde için finalist oldu.


GÖÇEBELER DİYARI

Jessica Bruder

İthaki Yayınları, 2021

Çeviri: Burcu Denizci

272 s.

bottom of page