top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

"Bilim bizi mağaralardan çıkardığı gibi, yıldızlara da taşıyacak"

“Önümüzde keşfedilmeyi bekleyen koca bir gerçeklik var. Ve keşfedilecek. Sizin, benim gibi insanlar tarafından. Bilim bizi mağaralardan çıkardığı gibi, yıldızlara da taşıyacak.” Yazar Tim James, Türkçede Eylül Doğramacı çevirisiyle yayımlanan yeni kitabı Gökbilimsel’de böyle diyor.

Uzay, bir insanın inceleyebileceği en büyük, en eski, en sıcak, en soğuk, en tuhaf yapı. O halde bilimin en şaşırtıcı gerçeklerinin astrofizik ve kozmolojiye ait olması, insanlığın da bu esrarengiz yapıyı keşfetme çabası pek şaşırtıcı değil.


Daha önce yine Timaş Yayınları tarafından yayımlanan iki kitabı Elementsel ve Parçacıksal’la okurların büyük ilgisini çeken Tim James, merceğini bu kez yeni kitabı Gökbilimsel’le uzaya çeviriyor. Uzay’ın esrarengiz yapısında okurlarını keyifli bir yolculuğa çıkaran Tim James, uzaydaki son keşifleri ve çalışmaları şu çarpıcı bilgilerle sunuyor: “Bu kitap yazılırken Venüs'e on beş, Mars'a on altı kez indik, Jüpiter'in atmosferine iki, Satürn'ün atmosferine bir keşif aracı gönderdik, Satürn'ün uydusu Titan'ın yüzeyine indik, Ay'ın yüzeyine kırk yedi keşif aracı gönderdik, çeşitli asteroitleri keşif araçlarıyla üç kez kat ettik, iki kuyruklu yıldıza keşif araçlarıyla gittik, birini de Merkür'ün yüzeyinde parçaladık.”


Tim James, Elementsel ve Parçacıksal'ın ardından Gökbilimsel'de seriyi tamamlıyor: Evrenin

uçsuz bucaksız sularına dalıyor ve uzaylılardan ötegezegenlere, beyaz deliklerden solucan deliklerine, kuasarlardan kuark yıldızlarına karşılaşabileceğimiz en büyük gizemlere ışık tutmak üzere kolları sıvıyor. Hem astronomi tarihçesini ve konuya ilişkin en güncel kuramları detaylarıyla anlatıyor, hem de Düz Dünya dahil kamuoyunu meşgul eden tartışmalara parmak basıyor.


Tim James bir ortaokul öğretmeni, blog yazarı ve YouTube ve Instagram yayıncısı. Nijerya’da büyüyen James’in on beş yaşındayken vurulduğu bilime duyduğu kara sevdadan kurtulmaya hiç niyeti yok. Yüksek lisans eğitimini kimya bölümünde hesaplamalı kuantum mekaniği alanında tamamladıktan sonra dinlemeye hevesli herkese bilimi anlatmaya karar verdi ve sınıfa girdi. BBC Radio’da bilim danışmanı olarak yer aldı ve BBC Science Focus dergisine kuantum teorisiyle ilgili makaleler yazdı. Yayımlanmış iki kitabı daha var: Kuantum ve parçacık fiziğini incelediği Fundamental (2019) ve uzayın derinliklerine indiği Astronomical (2020).


GÖKBİLİMSEL

Tim James

Timaş Yayınları, 2022

Çeviri: Eylül İdemen Doğramacı

240 s.

bottom of page