top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

“Kendini sıfırdan yaratan kişinin ayak basacağı sağlam bir zemin yoktur.”

Deniz adlı romanıyla 2005’te Booker Ödülü alan John Banville’den, Sır ve Ölmüş Yıldızların Işığında’yla tamamlanacak bir üçlemenin ilk adımı: Güneş Tutulması. Arzuların akla etkisini, hayatın hatıralara dönüşmesini, geçmişin gelecek üzerindeki gölgesini ve kaderin sahnedekilerin iplerini nasıl çekiştirdiğini gösteriyor.

Sahnede geçirdiği bir özgüven krizinin ardından annesinden miras kalan çocukluk evine saklanan yılların aktörü Alexander Cleave, uzaklaşmak istediği hayatı üzerine düşüncelere dalmışken geçmişten, günden ve gelecekten ziyaretlerle karşılaşmaktadır. Yaşayanlarla hayaletlerin, hatıralarla önsezilerin birbirinden ayırt edilemediği bu ziyaretlerin yarattığı yumaktan çıkmaya çalışırken, hiç beklemediği etkileri olan bir güneş tutulması yaşayacaktır.


İrlandalı romancı John Banville, 1945'te İrlanda'da Wexford'da doğdu. Bir Christian Brothers okulunda ve Wexford'daki St Peter's College'da eğitim gördü. Dublin'de Aer Lingus için çalıştı, bu onun geniş çapta seyahat etmesini sağlayan bir fırsattı. 1988 ve 1999 yılları arasında Irish Times'ın edebiyat editörlüğünü yaptı. Kısa öykülerden oluşan Long Lankin 1970 yılında yayınlandı. Bunu her ikisi de roman olan Nightspawn (1971) ve Birchwood (1973) izledi. Banville'in on beşinci yüzyıl Polonyalı astronomu Dr. Copernicus'un kurgusal portresi (1976), James Tait Black Memorial Ödülü'nü (kurgu için) kazandı ve seçkin bilim adamlarının ve bilimsel fikirlerin hayatlarını araştıran bir kitap serisinin ilkiydi. Serinin ikinci romanı on altıncı yüzyıl Alman astronomu Kepler (1981) hakkındaydı ve Guardian Kurgu Ödülü'nü kazandı. The Newton Letter: An Interlude (1982), matematikçi Sir Isaac Newton hakkında bir kitap yazan bir akademisyenin hikayesidir. Kanal 4 Televizyonu tarafından film olarak uyarlanmıştır. Mefisto (1986), Dr Faustus'un yeniden çalışmasında sayıların dünyasını araştırıyor. Guinness Turba Havacılık Kitabı Ödülü'nü kazanan ve Kurgu dalında Booker Ödülü'ne aday gösterilen Kanıt Kitabı (1989), Hayaletler (1993) ve Athena (1995), hüküm giymiş bir katil olan Freddie Montgomery tarafından anlatılan gevşek bir roman üçlemesini oluşturur. Banville'in 1997 tarihli romanı The Untouchable'ın ana karakteri Victor Maskell, sanat tarihçisi ve casus Anthony Blunt'a dayanıyor. Tutulma (2000), çocukluğunu geçirdiği eve kapanan aktör Alexander Cleave tarafından anlatılır. Shroud (2002), Eclipse ve Prag Pictures: Bir Şehrin Portresi (2003) filmlerinde başlayan hikayeye devam ediyor, büyülü Avrupa kentinin kişisel bir çağrışımı. Deniz (2005), 2005 Man Booker Ödülü'nü kazandı. Deniz'de yaşlı bir sanat tarihçisi karısını kanserden kaybeder ve kendini çocukluk tatillerini geçirdiği sahil villasını tekrar ziyaret etmek zorunda hisseder. Son romanı The Infinities (2009). 2011 yılında Franz Kafka Ödülü'nü aldı. John Banville, Dublin'de yaşıyor.


GÜNEŞ TUTULMASI

John Banville

Sia Kitap, 2023

Çeviri: Suat Ertüzün

224 s.


bottom of page