"Hayatımız Kitap" finali Zülfü Livaneli ile yapıyor
Ülkemizin önemli isimlerinden, edebiyat, müzik ve sinema alanlarında yıllardır kıymetli eserler üreten Zülfü Livaneli, kitaba ve yayıncılığa odaklanan online program “Hayatımız Kitap”ın son bölümünde Sibel Oral’ın konuğu olacak.
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin hayata geçirdiği “Hayatımız Kitap” programı, eserleri 40 dilde yayınlanan, üretim yaptığı tüm alanlarda ulusal ve uluslararası başarılara imza atan, ödüllere layık görülen Zülfü Livaneli’yi ağırlayacak. Sibel Oral, ünlü yazara, çok yönlü sanatçı kimliğinin yanı sıra yazarlık ve okurluk serüveni ile hayatındaki kitapları da soracak. Yayın saatinde Türkiye Yayıncılar Birliği’nin YouTube kanalından canlı olarak izlenebilen “Hayatımız Kitap”ın önceki bölümlerine de YouTube’dan ulaşılabiliyor.
Veda Programı
Yayıncı ve yazar Metin Celal ile gazeteci ve yazar Sibel Oral, “Hayatımız Kitap” programını dönüşümlü olarak yönettikleri program, yayıncılık sektörünün paydaşlarını bir platform üzerinde bir araya getirerek sektörde çalışanları, sektörle ilgili kişileri, öğrencileri ve Türkiye Yayıncılar Birliği üyelerini bilgilendirmek; ufuk açıcı sohbetlerle geleceğe dair öngörüleri, sorunları, yeni fikirleri masaya yatırmak; topluma yayıncılığı anlatmak; okumanın önemi ve gerekliliği konusunda bilinç kazandırmak ve yayıncılık sektörüne itibar kazandırmak hedefiyle hayata geçirildi.
Uzun yıllardır yayıncılık dünyasına değerli katkılar sunmuş yayıncı ve yazar Metin Celal, online “Hayatımız Kitap” programında iki haftada bir perşembe günleri yayıncılar, genel yayın yönetmenleri ve editörlerle sohbet etti. Metin Celal ve konukları programda, yayıncılık sektöründeki gelişmeler, sorunlar, çözüm yolları, yayın politikaları ve okuma kültürü konularına yoğunlaştı. Deneyimli gazeteci ve yazar Sibel Oral ise iki haftada bir perşembe günleri yazarlarla sohbet ederek “Hayatımız Kitap”ta seyircilere, yazma deneyimleri, yeni kitapları ve Türkiye’de okur eğilimleri ve okuma kültürü konularında yoğunlaşan bir program içeriği sundu.
Usta edebiyatçı Zülfü Livaneli’nin konuk olduğu son bölümüyle izleyenlerine veda eden Hayatımız Kitap”ın önceki bölümleri, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin YouTube’daki listeden izlenebiliyor.
ÖMER ZÜLFÜ LİVANELİ HAKKINDA
1946 yılında Ilgın’da doğdu. Öğrenim hayatına Ankara Maarif Koleji’nde başlayan, ardından Stockholm’de felsefe ve müzik eğitimi alan Livaneli, ayrıca Fairfax Konservatuarı’nda uzaktan eğitim gördü.
Hem Türkiye hem de dünya yazınına ve kültürel birikimine müzik, edebiyat, sinema gibi çeşitli mecralarda katkı koydu. Üretken yazarın romanları 40 dilde yayınlandı; İspanya, Kore ve Almanya’da çok satanlar listesine girdi. Son olarak Serenad, basının ve uluslararası kültür çevrelerinin yoğun ilgi gösterdiği bir organizasyonla Amerikalı okurlarıyla buluştu. Zülfü Livaneli’nin romanları İtalya ve Fransa’da Yılın Kitabı Ödülü, ABD’de çeşitli edebiyat ödülleri, Balkan Edebiyat Ödülü; Türkiye’de Yunus Nadi Roman Ödülü, Orhan Kemal Roman Armağanı ve Beyaz Martı Onur Ödülü gibi ulusal ve uluslararası ölçekte pek çok saygın ödüle layık görüldü.
Columbia, Harvard, Princeton, Shanghay, St. Petersburg, Kazan üniversiteleri gibi dünya çapında prestij taşıyan üniversitelerin yanı sıra, çeşitli Türk üniversitelerinde de konferanslar ve dersler veren usta edebiyatçının romanları, Missouri Southern State University’de (MSSU) ders kitabı olarak okutuldu. Cengiz Aytmatov ev sahipliğinde Arthur Miller, Peter Ustinov, James Baldwin, Yaşar Kemal gibi 20. yüzyılın edebiyat dahileri ve düşünürlerinin katılımıyla gerçekleşen Issık Göl Forumu’nda yer aldı.
Romanları kadar fikirleri ve müziği ile de dünya basınında övgülerle karşılanan bir sanatçı olan Livaneli edebiyat, müzik ve sinema alanlarında 30’dan fazla ulusal ve uluslararası ödül sahibi. Çalışmaları, dünya çapında yüz binlerce okur ve dinleyici tarafından takip ediliyor.
1972 yılında, dönemin politik atmosferi etkisinde, düşünceleri nedeniyle suçlanarak hapis ile cezalandırılan ve uzun yıllar sürgün hayatı yaşayan fikir-sanat işçisi Livaneli; Türk-Yunan ilişkilerinin zor dönemler yaşadığı 1980’li yıllarda Türk-Yunan Dostluk Derneği’nin kurucularından biri oldu. 1996-2016 yılları arasında UNESCO İyi Niyet Büyükelçisi olarak görev yaptı. 2002-2006 yıllarında ise milletvekili olarak TBMM’de yer aldı.
Türkiye müzik, kültür, fikir ve siyaset sahnesinde vazgeçilmez bir yeri olan Zülfü Livaneli, düşünsel ve edebi üretimine halen yaşadığı İstanbul’da devam etmekte.
Commentaires