top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Yazmak kendimizle tanışmak ve yakınlaşmak için bir yoldur

İlk kez yayımlandığı 1986 senesinden bu yana okulların müfredatına bile giren İliklerine Kadar Yazmak sayesinde içinizdeki yazarı özgür bırakabilir, hatta belki de hiç bilmediğiniz yazar yönünüzle tanışabilirsiniz.

Yazmak kendimizle tanışmak ve yakınlaşmak için bir yoldur. Bir düşünün: Karıncalar bunu yapmaz. Ağaçlar yapmaz. Safkan atlar, dağ geyikleri, ev kedileri, çimenler ya da kayalar yapmaz. Yazmak insanlara özgü bir faaliyettir. (…) Yazmak sınırlarımızı bırakmamızı ve her şeyle birleşebilmemizi sağlar.


Otuz yıldan uzun süredir yaratıcı yazarlık dersleri veren Natalie Goldberg, öğrencilerinden ve okurlarından iliklerine kadar yazmalarını istiyor; zihinlerindeki katışıksız, apaçık ifadeleri duymayı arzuluyor. Yazma tekniğini öğrettikten sonra, “Tamam, şimdi büyük bir dürüstlükle yazın” demenin bir işe yaramadığının farkında. O yüzden bu kitabında kimi zaman yazmanın yüzde doksanının dinlemek olduğundan, kimi zaman fiil kullanımından, kimi zaman şüphelerin üstesinden gelmekten, kimi zaman köklerimizi kazıyıp çıkarmaktan, kimi zaman da yazacak bir restoran bulmanın inceliklerinden ve hiçbir şey yapmadan bir yürüyüşe çıkmanın öneminden bahsediyor.

Natalie Goldberg, aralarında bir milyonun üzerinde kopya satan, on dört dile çevrilen ve bu ülkede yazma pratiklerimizde bir devrim başlatan Writing Down the Bones (Shambhala, 1986) da dahil olmak üzere on beş kitabın yazarıdır.


İLİKLERİNE KADAR YAZMAK

Natalie Goldberg

Hep Kitap, 2023

Çeviri: Damla Göl

232 s.

bottom of page