top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Gündelik hayata odaklanan öyküler

Neticeler günümüz Amerikan edebiyatının öne çıkan usta öykücülerinden Manuel Muñoz’un Türkçede yayımlanan ilk kitabı.

Işıltılı Los Angeles’tan ve ileri teknolojiye liderlik eden San Francisco’nun Körfez Bölgesi’nden uzakta, bambaşka hayatların sürdürüldüğü California’nın Merkez Vadi’sindeki gündelik hayata odaklanan öyküler yazıyor Muñoz. En iyi bildiği şeyi, Meksikalı göçmenlerin yaşadığı California’nın Merkez Vadi’sindeki kırsal hayatı anlatıyor.


Geçimini çiftçilik yaparak sağlayan bir aileden gelen Muñoz zorlu şartlarda fiziksel güç gerektiren işler yapan insanların gündelik hayatlarını gözler önüne sererek Amerikan edebiyatında öykülere fazla konu olmamış bir bölgeyi kâğıt üzerinde çarpıcı bir üslupla resmediyor. Muñoz, dokuz yıl gibi bir zaman dilimi içinde yazdığı toplam on öykünün yazım sürecinden bahsederken ağırlıklı olarak ailesinin deneyimlerinden yola çıktığını belirtse de, genç annelerden gey erkeklere, yaşlı çiftçilerden göçmen ailelere uzanarak John Steinbeck’in romanlarına ve Joan Didion’un denemelerine konu olmuş bir bölgeyi de öykülerinin ana karakteri kılmayı başarıyor. Merkez Vadi’deki Fresno’da doğup büyüyen ve bugüne değin üç kez O’Henry Öykü Ödülü’nü kazanan Muñoz Neticeler ile 2023 Joyce Carol Oates ödülüne de layık görülmüştür.


Manuel Muñoz, Karanlıkta Ne Görüyorsanız adlı bir romanın ve Frank O'Connor Uluslararası Kısa Öykü Ödülü'ne aday gösterilen Zigzagger ve The Faith Healer of Olive Avenue adlı kısa öykü derlemelerinin yazarıdır. National Endowment for the Arts ve New York Foundation for the Arts'tan burslar almaktadır. Whiting Yazar Ödülü'ne, üç O. Henry Ödülüne ve En İyi Amerikan Kısa Öyküleri dalında iki seçkiye layık görüldü ve 2023 Joyce Carol Oates Ödülü'ne layık görüldü. En son koleksiyonu The Consequences, Ekim 2022'de Graywolf Press tarafından ve Birleşik Krallık'ta The Indigo Press tarafından yayınlandı. Aspen Words Edebiyat Ödülü'nün finalistiydi ve Hikaye Ödülü için uzun listede yer aldı. İtalyanca olarak Edizioni Black Coffee, Türkçe olarak ise Livera Yayınevi tarafından yayınlanacaktır. Sık sık antolojiye alınan çalışmaları The New York Times, Epoch ve Glimmer Train'de yayımlandı. En son çalışmaları Virginia Quarterly Review, American Short Fiction, Electric Literatür, ZYZZYVA ve Freeman's dergilerinde yayımlandı. Dinuba, Kaliforniya doğumlu ve birinci nesil bir üniversite öğrencisi olan Manuel, Harvard Üniversitesi'nden mezun oldu ve Cornell Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık alanında MFA derecesini aldı. Halen Tucson, Arizona'da yaşıyor ve çalışıyor.


NETİCELER

Manuel Muñoz

Livera Yayınevi, 2023

Çeviri: Fatih Yiğitler

208 s.

bottom of page