Rousseau, Nietzsehe, Rilke ve Proust’ta Figürel Dil
Paul de Man’ın teorik çalışması, Okuma Alegorileri, Rousseau, Nietzsche, Rilke ve Proust’un örnek metinlerine dayanan bir okuma ve yorumlama tarzı ortaya koyuyor.
Kitap boyunca, çağdaş eleştirideki meseleler polemik yerine analitik olarak ele alınmaktadır. Edebi metinlerin neden güçlü anlam kaynakları olmasına rağmen epistemolojik olarak tam aksine bir o kadar güvenilmez olduğu retorik bir analizle sorgulanır. De Man bu gerilimin altında metin, tarihsel eleştiri ve dil felsefesini tartışmaktadır.
Paul de Man (1919-1983) Belçika doğumludur. 1942'de Brüksel Üniversitesi'nden mezun oldu ve 1947 yılına kadar yazar ve çevirmen olarak çalıştı. Daha sonra ABD'ye göç etti ve 1950'nin sonlarında Harvard Üniversitesi'nden doktorasını aldı. 1970'ten sonra Yale Üniversitesi'nde Beşeri Bilimler profesörü olarak karşılaştırmalı edebiyat dersleri vermeye başladı. Harvard, Cornell ve John Hopkins üniversitelerinde ve Zürih Üniversitesi karşılaştırmalı edebiyat bölümünde de dersler verdi. Edebiyat eleştirisi alanında özel bir yere sahip olan Körlük ve İçgörü, yazarın Türkçedeki ilk kitabı. Yayımlanmış diğer eserleri: Allegories of Reading: Figural Language in Rousseau, Nietzsche, Rilke, and Proust (Okuma Alegorileri: Rousseau, Nietzsche, Rilke ve Proust'ta Mecazi Dil, 1979), The Rhetoric of Romanticism (Romantizmin Retoriği, 1984), The Resistance to Theory (Teoriye Direnç, 1986), Wartime Journalism, 1934-1943 (Savaş Muhabirliği, 1988; haz. Werner Hamacher, Neil Heertz, Thomas Keenan), Critical Writings: 1953-1978 (Eleştiri Yazıları, 1989; haz. Lindsay Waters), Romanticism and Contemporary Criticism (Romantizm ve Çağdaş Eleştiri, 1993; haz. E. S. Burt, Kevin Newmark ve Andrzej Warminski), Aesthetic Ideology (Estetik İdeoloji, 1996; haz. Andrzej Warminski).
OKUMA ALEGORİLERİ
Paul de Man
Alfa Kitap, 2023
Çeviri: Mustafa Zeki Çıraklı
456 s.
Comments