top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Yazarlar için karakter yaratma rehberleri

Olumlu ve olumsuz karakter yaratmak için yazar adaylarının elinin altında bulunması gereken ipuçları bu kitaplarda.

İyi bir roman yazmak için öncelikle neye ihtiyacınız var? Parlak bir fikre mi? İyi bir atmosfere mi? Güçlü mekân tasvirlerine mi? Sağlam bir olay örgüsüne mi? Hepsini başardınız ama hâlâ içinize sinmiyor mu? Karakterlerinizi tekrar gözden geçirmeye ne dersiniz? Size bu yolda da destek olmak için yazmayı ve okumayı hayatının merkezine yerleştirenlere yol arkadaşlığı yapmayı hedefleyen “Atölye” kitaplarına yepyeni bir dizi ekleniyor: Karakter Yaratma Rehberi.

Karakterinizin nasıl biri olacağına karar vermek kolay ama iş orada bitmiyor. Diyelim ki iyimser bir karakter yarattınız. Karakteriniz hayatta neler yaşamış ki iyimser olmuş? İyimser biri olarak nasıl davranır? Neler düşünür? Edebiyatta, gerçek hayatta ya da sinemada aynı özelliğe sahip karakterler var mı? Peki bu karakterinizle çatışma yaratması için yardımcı karakterlerinizin ne tür özelliklere sahip olması gerekir? Ya da onu zorlayacak senaryolar nelerdir?


Okurun seveceği, ilginç karakterler yaratmak için denge çok önemli. Gerçekçi karakterler yaratmak istiyorsanız bir amaca ulaşmasını sağlayacak olumlu özelliklerin yanı sıra ona engel olacak kusurları, zaafları da iyi belirlemelisiniz. Karakterinizin neden o kusura sahip olduğunu, geri planda bir travma olup olmadığını, temel ihtiyaçlarını, o kusurun hayatını nasıl etkilediğini, düşüncelerine nasıl yön verdiğini bilmelisiniz. Zaaflarının üstesinden gelmek için ne tür senaryolarla karşılaşabileceğini düşünmelisiniz.

Çocuk Kitabı Yazarları ve İllüstratörleri Derneği (SCBWI) üyesi olan Angela Ackerman, ortaokul çağındaki çocuklar ile genç yetişkinlerin karanlık tarafları üzerine yazıyor. Yeni yazı araçları yaratmadığı veya kargaşa kurgulamadığı zamanlarda internet tarayıcısı geçmişini dikkatlice silip nor-mal, sessiz bir Kanadalı hayatı yaşıyormuş gibi davranıyor.


Genç Yetişkin kurgu ve tarihi kurmaca yazarı olan Becca Puglisi, bol miktarda Mountain Dew tüketmekten ve besin değeri olmayan atıştırmalıklardan hoşlanıyor. Güney Florida’da çok işine yarayan “Diyelim ki…” senaryoları kurgulamaktan her zaman zevk alıyor. Bu yüzden, kasırga sezonunda kendisini yerel hava durumu sunucularını izlerken ve Atlantik’e hiç de nazik olmayan bir şekilde söylenirken bulabilirsiniz.

Angela ve Becca birlikte, yazarlara betimleyici yazma çabalarında yardımcı olmak için birkaç farklı kavramlar dizini sunan, ödüllü çevrimiçi bir kaynak olan The Bookshelf Muse’a ev sahipliği yapıyor. Çok satan kitapları, The Emotion Thesaurus: A Writer’s Guide to Character Expression, “Writers Helping Writers” serisinin ilk kitabıydı.

OLUMLU KARAKTER ÖZELLİKLERİ

Hep Kitap, 2021

Çeviri: Zeynep Kürük

348 s.


OLUMSUZ KARAKTER ÖZELLİKLERİ

Hep Kitap, 2021

Çeviri: Zeynep Kürük

362 s.

bottom of page