top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Oylum Yılmaz’la edebiyat üzerine uzun soluklu bir çalışma

Oylum Yılmaz’la Yaratıcı Okuma ve Yazma çalışmaları 26 Aralık’ta KulturaLitera’da başlıyor.


Size sadece kendinizi anlatmaya çalışan tek bir kütüphane düşünün, belki de edebiyat sadece bunun için vardır! İnsana, insanı anlatmak için. Ya da şöyle söyleyelim; insanı insanla birlikte aramak için... Eğer öyleyse bu kütüphanenin neresinden başlamamız gerekir okumaya, kendimizi edebiyatla bulmaya? Hangi kitabı elimize alırsak kendimizi anlamaya gerçekten çok yaklaşırız? Peki, yazmaya nereden başlamalıyız? Hikaye anlatmakla yaratıcı yazma arasındaki sınır nasıl aşılır?

Biliriz ki edebiyat; gerçek ve kurmaca, doğru ve yalan arasında zarif bir oyun oynar bize. Ama bu oyunun içine girmeden, onun bize vadettiklerini alamayız. Kişisel gelişim, şefkat, özşefkat, benlik bilinci, vicdan, empati, duygusal zeka… İnsana dair, modern insanın kapı kapı gezip aradığı ne varsa hepsi edebiyatın içindedir aslında, okuduğumuz tek bir hikayede ve romanda bütün bunların hepsi bulunabilir. Yeter ki biz, bizi bir köşede sessiz, sakin bekleyen o romanı ya da hikayeyi bulalım. Ya da içimizden çıkaralım. Ama nasıl? Oylum Yılmaz’la Yaratıcı Okuma ve Yazma Atölyesi’nde insanın zihinsel ve kültürel gelişiminde evrimsel olarak hayati yeri olan hikaye anlatma arzusu ve sanatı üzerinde duruluyor. İlk insandan bugüne hikaye anlatma biçimlerinin geçtiği yollar, romanın hikayesini kurma, kısa öykünün incelikleri gibi teknik konular masaya yatırılıyor. Ve bütün bunları yaparken de kurmacanın doğasını keşfetmek amaçlanıyor.


“Hikaye Nasıl Anlatılır?”, “Kahraman Nasıl Yaratılır?”, “Kurmacada Mekan”, “Kurmacada Zaman”, “Romanın Tarihsel Yolculuğu” ve “Romanın Cinsiyeti” başlıkları altında altı çalışma olarak gerçekleşecek atölyenin ilk dersi 26 Aralık Pazar TR saati ile 21.00’de.


KulturaLitera bünyesinde daha önce “Roman Yazma Atölyesi”, “Yazar Okumaları” gibi çalışmaları yürüten Oylum Yılmaz, bu yeni çalışmasında ayrıca Nabokov’dan Sevgi Soysal’a, Melih Cevdet Anday’dan Ahmet Hamdi Tanpınar’a, Tolstoy’dan Virginia Woolf’a, Suat Derviş’e, Latife Tekin’e, Türk ve dünya edebiyatının önemli yazarları ve yapıtlarına dair yakın okumalar da gerçekleştirecek.


*Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma

“Hikaye nasıl anlatılır?”

26 Aralık Pazar 21.00


*Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma

“Kahraman nasıl yaratılır?”

16 Ocak Pazar 21.00


*Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma

Kurmacada mekan

13 Şubat Pazar 21.00


*Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma

Kurmacada zaman

13 Mart Pazar 21.00


*Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma

Romanın tarihsel yolculuğu

10 Nisan Pazar 21.00


*Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma

Romanın cinsiyeti

15 Mayıs Pazar 21.00

bottom of page