top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Çocuklarınıza bırakacağınız en büyük servet mücadele ruhudur

Rüzgârı Dizginleyen Çocuk geçim sıkıntısı, kıtlık ve salgın hastalık gibi hayatın zorlu koşullarıyla mücadele ederek bunları geride bırakmayı başaran "dâhi" bir çocuğun olağanüstü hikâyesi…


Denersem yapabilirim, düşüncesiyle yola çıktığımda henüz 14 yaşındaydım. Yaşadığımız bölgedeki kıtlık artık dayanılmaz olmuştu ve etrafımdaki insanlar teker teker ölüyordu. Buna bir son vermeli, en azından denemeliydim. Çevremdeki insanların, hatta ailemin bile bana deli gözüyle bakmasını hiç umursamadan sadece amacıma odaklandım. Ve başardım da!

Rüzgârı Dizginleyen Çocuk geçim sıkıntısı, kıtlık ve salgın hastalık gibi hayatın zorlu koşullarıyla mücadele ederek bunları geride bırakmayı başaran "dâhi" bir çocuğun olağanüstü hikâyesi…


"Bu kitabı okuyun ve çocuklarınıza okutun. Onlara bırakacağınız en büyük servet mücadele ruhudur."


Malavi'den William Kamkwamba, doğuştan bir mucittir. 14 yaşındayken, bir kütüphanenin Enerjiyi Kullanma adlı kitabında bulduğu kaba planlar üzerinde çalışarak ve bunları kendi ihtiyaçlarına göre değiştirerek yedek parça ve hurdalardan elektrik üreten bir yel değirmeni yaptı. Yaptığı yel değirmeni, ailesinin evinde dört ışık ve iki radyoya güç sağlıyor.

TEDGlobal Konferans Direktörü Emeka Okafor, Mike McKay'in Hactivate blogunda (hikayeyi yerel bir Malawi gazetesinden alan) Kamkwamba hakkında okuduktan sonra, Wimbe'deki Masitala Köyü'ndeki evinde onu takip etmek için birkaç hafta harcadı ve onu TEDGlobal'e katılmaya davet etti. Sahnede Kamkwamba icadı hakkında konuştu ve hayallerini paylaştı: Tüm köyünün sulanmasına yardımcı olacak daha büyük bir yel değirmeni inşa etmek ve okula geri dönmek. Kamkwamba'nın dokunaklı konuşmasının ardından, ona ve umut verici çalışmasına büyük bir destek geldi. TED topluluğu üyeleri, onun güç sistemini (güneş enerjisini birleştirerek) geliştirmesine ve eğitimini okul ve mentorluk yoluyla ilerletmesine yardımcı olmak için bir araya geldi. Müteakip projeler arasında temiz su, sıtmayı önleme, güneş enerjisi ve aile birleşimindeki altı ev için aydınlatma; temiz su için güneş enerjili pompalı bir derin su kuyusu; ve damla sulama sistemi Kamkwamba okula geri döndü ve şu anda Johannesburg, Güney Afrika dışında yeni bir pan-Afrika hazırlık okulu olan Afrika Liderlik Akademisi'ne devam ediyor.

RÜZGÂRI DİZGİNLEYEN ÇOCUK

William Kamkwamba

Martı Yayınları, 2021

Çeviri: Selim Yeniçeri

384 s.



bottom of page